Oameni... de poveste, deveniți, în acest an, personaje în jurnalele Digi24 Timişoara

Data publicării:
poveste prima

Singurul şoimar din vestul ţării locuieşte pe Strada Vulturilor din Timişoara. Paul Lăpădat reuşeşte de zece ani să comunice cu păsările. Duce mai departe o îndeletnicire deloc simplă, dar demnă de curţile regale. În timp ce alte în ţări precum Marea Britanie, Spania, Italia sau Statele Unite, meseria de şoimar este recunoscută, la noi... nu există. ”Pentru a fi un bun șoimar trebuie să ai pasiune, să iubești natura, păsările de pradă, trebuie să fii un bun cunoscător de natură, să știi unde se adăpoșteste prada și tabieturile păsării”, ne spune Paul Lăpădat.

 

Secrete, dorinţe şi speranţe. Toate, puse în sticle mici, dar cu o concentraţie mare de pasiune. Asta face Octavian Coifan, singurul parfumier român care creează imagini olfactive şi un întreg univers, clădit din esenţe. ”Concurau în acea perioadă cu cele mai faimoase parfumuri de la Paris. A existat întodeauna visul româncelor de a descoperi esența Occidentului”, își aduce aminte Octavian Coifan. Şi-a dedicat întreaga viaţă esenţelor şi vrea ca din cenuşa industriei parfumurilor româneşti de altă dată să ridice un muzeu al parfumurilor. La Timişoara.

 

Ce poate fi mai frumos decât să răsplăteşti comunitatea în care te-ai format? Răspunsul stă în forţa şi dăruirea lui Remus Sime, tânărul care aleargă să adune bani pentru bursele copiilor nevoiaşi, dar cu rezultate bune la învăţătură de la şcoala unde a studiat şi el. În luna mai, a pornit din Timişoara şi s-a mai oprit la Beiuş, după 200 de km: ”Trebuie să fiu cu zâmbetul pe buze, alerg pentru cauza elevilor din Beiuș, elevi silitori care au cel puțin media 9 și o situație financiară precară”.

 

Speranţa şi încrederea se pot citi şi pe chipul lui Vasile Stoica. Este dovada vie că ambiţia nu are limite. Iar ambiţia sa a fost pusă la încercare după traseul de 10.000 de kilometri pe care l-a parcurs intr-un scaun cu rotile. Într-un singur an, a reuşit să parcurgă peste 36.000 de km şi a ajuns, într-un scaun cu rotile, până în Alaska sau Australia. Ultima aventură l-a dus în cel mai nordic punct al Europei.



România a fost mândră şi de ”Scorpionii Galbeni” care s-au întors acasă, din Afganistan unde, împreună cu soldaţii americani, au efectuat misiuni de menţinere a păcii în cele mai periculoase locuri de pe pământ. ”Sunt mândru de oamenii mei si de misiune. Am îndeplinit-o și ne-am întors cu toții acasă”, afirmă lt. col. Cristian Dan, comandantul Batalionului 2 Manevră „Scorpionii Galbeni".Pentru niciunul din cei aproape 600 de militari nu a fost un moment să nu se gândească la familia lăsată acasă. Revederea a fost cu braţe deschise şi lacrimi de fericire.

 

„Bine aţi venit în căsuţa mea micuţă şi drăgălaşă" - Am intrat şi în universul singurului timişorean care locuieşte... pe apă. Căsuţa ancorată pe Bega se numeşte Patricia, iar cel care se află la cârma ei este Florin Manca. Student, actor, muzician. Stă în centrul oraşului, ferit de zgomot şi de praf. Nu plăteşte chirie deşi are şi dormitor şi cameră de zi.

 

V-am prezentat-o și pe Ioana Şelner, cea care a fost singura mireasă care a spus „da" într-o rochie confecţionată numai din flori. A dat mătarea şi dantela pe 3.000 de flori, iar în 12 ore, nouă artişti au reusit să le transforme în cea mai frumoasă rochie de mireasă. Frumoasă şi... grea: 10 kilograme. ”E foarte grea, e minunată, e mai mult decât mi-am imaginat. E mai greu la mers acum cu ea la început. Sper să nu îmi fie cald. Mi-am făcut-o mai decoltată, să nu îmi fie cald”, ne-a spus Ioana.

Iar lista rămâne deschisă. Caractere puternice, oameni care ne inspiră și care au ceva de spus și de arătat, se vor regăsi, şi în 2014 în materialele realizate de reporterii Digi24 Timișoara. 

redactor: Sorina Covlea
editor web: Călin Țenche

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri