Paștele la catolici. Sute de credincioși au luat parte la Timișoara la slujba de Înviere

Data publicării:
inviere

Vigilia Pascală a început sâmbătă, la ora 22:00, momentul în care preoții au ieșit din Domul Catolic pentru a da binecuvântarea focului, cel care semnifică puterea în religia romano-catolică.

După ce preoții au aprins lumânarea pascală, au urmat apoi zecile de credincioși adunați în jurul focului:

”Am luat lumină de la lumânarea sfințită”,
”Am venit să luăm lumină, să se bucure și copiii de focul care se aprinde în fiecare an în fața Domului Catolic, participăm la slujbă”.

Cu toate că ritualul Învierii se ține noaptea târziu, acesta a fost respectat cu sfințenie și de cei mici: ”Așteptăm să spună Hristos a Înviat. Și atunci avem voie să ciocnim ouă”.

Iar printre catolici s-au aflat și credincioșii ortodoxi:
”Am venit în România pentru vacanța pe care o avem noi, de o săptămână, având în vedere că plec sâmbătă și nu mai prind Paștele ortodox am venit și aici”,
”Tuturor creștinilor Sărbători Fericite și un Paște luminat!”.

Dintre cele patru episcopii romano-catolice din ţară, Timişoara este a doua ca mărime, cu 160 de mii de enoriaşi, după cea din Iași. Catolicii sunt de etnii diferite, motiv pentru care slujba Învierii a fost ținută în patru limbi.

”Liturghia se oficiază în trei limbi, română, maghiară, germană dar inclusiv și în limba latină, ca și limbă oficială a Bisericii romano-catolice. Limbile română, maghiară, germană, datorită credincioșilor noștri din orașul de pe Bega”, afirmă Nikola Laus, preot.

Liturghia a durat până la ora 0 și 30 de minute.

Spre deosebire de alţi ani, procesiunea de la finalul slujbei de înviere nu a mai avut loc în Piaţa Unirii, căci aceasta este în reabilitare.

Reporter: Corina Sfia
Operator: Adrian Ionescu
Editor web: Călin Țenche

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri