Percheziţii într-un caz de fraude informatice. Vizată, o rețea care ar fi falsificat 6.000 de carduri

Data publicării:
ancheta

Gruparea suspectată de fraude informatice pe teritoriul Statelor Unite ale Americii acţiona încă din 2008. Trei ani mai târziu, agenţii FBI au descoperit că din reţea fac parte şi cetăţeni români. Au solicitat ajutorul autorităţilor de la noi, care îi au în vizor pe suspecţi de mai bine de doi ani.

Liderii grupării din România, pentru că vorbim de o reţea internaţională din care fac parte şi persoane din Rusia şi Pakistan, sunt din judeţul Mehedinţi. Percheziţii au avut loc şi în Caraş-Severin şi Arad.

Prejudiciul de la care au pornit anchetatorii pe urmele reţelei este de 150.000 de dolari. 109 bănci din Statele Unite ale Americii s-au plâns că au fost furate în acest mod. Românii au modificat un sistem informatic pe care l-au plasat mai apoi pe internet. Menirea acestuia era de-a indentifica vulnerabilităţile sistemelor de plată, dar şi POS-urile care nu erau bine securizate. Multe dintre ele s-au dovedit a fi din benzinării, restaurante sau fast-food-uri. În acest mod obţineau date despre cardurile unor persoane din SUA, pe care le vindeau apoi celor din Rusia şi Pakistan.

”În momentul în care se făcea plata cu un card bancar, reuşeau să fure datele conţinute de card şi erau transferate la o adresă de mail, care era accesată de membrii grupului şi pe urmă vândută la alţi infractori”, declară Mircea Andreş, procuror-şef DIICOT Timiş.

21 de persoane bănuite că ar face parte din reţea au fost aduse la sediul DIICOT Timişoara pentru audieri: - De ce-ai fost adus aici? ”Nu ştiu, nu mi s-a zis nimic”, - Recunoşti? Eşti vinovat? ”Nu”.

Cea mai mare parte dintre cei anchetaţi de procurori sunt tineri cu vârsta cuprinsă între 20 şi 35 de ani. La percheziţii, poliţiştii au descoperit că mulţi dintre ei aveau apartamente şi maşini de lux.

Unul dintre tinerii despre care anchetatorii bănuiesc că ar face parte din această reţea deţine două autoturisme, dintre care un Jaguar, dar şi un apartament situat într-o zonă rezidenţială. Oamenii legii bănuiesc că toate aceste bunuri care valorează sute de mii de euro ar fi fost cumpărate cu bani obţinuţi în mod fraudulos.

Şeful de cabinet al prefectului de Arad a fost audiat timp de numai câteva minute. Potrivit unor surse din rândul anchetatorilor, acesta a declarat că nu ştie despre ce este vorba, dar că bănuieşte că alte persoane mai tinere din familie l-ar fi folosit atunci când veneau în vizită. Toţi cei cercetaţi în acest dosar riscă până la 7 ani de închisoare pentru infracţiuni informatice, dar şi constituire sau aderare la un grup infracţional organizat.

UPDATE. Zece persoane au fost reţinute şi alte patru vor fi cercetate sub control judiciar pentru fraudă informatică, după ce le-au golit conturile mai multor americani.

Gruparea ar fi clonat nu mai puţin de 6.000 de carduri emise în Statele Unite. În total, 21 de suspecţi au fost audiaţi, printre care şi şeful de cabinet al prefectului din Arad, al cărui IP apare în informaţiile culese de anchetatori. Unul din liderii reţelei a fost reţinut în Germania, iar un altul a fost dat în urmărire internaţională. 

reporter: Maria Rohnean
operator: Mihai Pop, Tibor Alasu, Cristian Kovacs
editor web: Călin Țenche

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri