Petiție pentru salvarea Parcului Eminescu din Arad. Primăria vrea să construiască acolo o parcare

Data publicării:
parc

”Imaginaţi-vă că pe această întindere de două hectare vom avea 1.200 de maşini puse în această parcare”. Situat în centrul Aradului, chiar în spatele Palatului Administrativ, Parcul Eminescu ar urma să fie trasformat în parcare cu o zonă de promenadă deasupra.

Dacă planurile Primăriei se vor materializa, atunci parcul se va muta de la nivelul la care se află acum la nivelul digului din spatele meu. În acelaşi timp există o strategie şi pentru copacii bătrâni care ar urma să străpungă planşeul de beton ce urmează să acopere zona.

Ideea realizării unei construcţii masive din beton deasupra nivelului actual al parcului i-a pus pe jar pe reprezentanţii societăţii civile care spun că proiectul nu numai că nu este viabil dar este şi ilegal, pentru că este în neconcordanţă cu planul urbanistic zonal aprobat de Consiliul Local în urmă cu câţiva ani. ”Parcarea este o funcţiune, iar parcul este o altă funcţiune. Ele nu pot fi suprapuse în condiţiile în care am dori să avem arbori de tipul pe care îi avem acuma. Iar nu putem numi parc ceea ce s-ar face deasupra unei plăci de beton”, spune arhitectul Alexandru Naghy Vizitiu - preşedintele Asociaţiei ”Pro Urbe” Arad.

”Prin Legea mediului, prin Legea urbanismului, era nevoie de un plan urbanistic cu avize şi acorduri. Nu avem la ora asta un asemenea plan care să permită modificarea destinaţiei acestui parc”, ne informează Claudiu Cristea, preşedintele "Mişcării Arădene".

Împotriva transformărilor propuse de autorităţi se arată şi cetăţenii care nu sunt impresionaţi de explicaţiile autorităţilor, ce susţin că tot ce se va face va duce la progresul comunităţii: ”Nu cred că natura trebuie distrusă în alte folosuri. În a planta betoane sau a instala betoane. Nu cred!”, ”Oraşul nostru e atât de mic şi de frumos că nu aş vrea aici beton”, ”Consumismul le-a luat minţile! Vor să tranforme totul în bani! Tot ceea ce produce bani. Nu mai interesează sănătatea oamenilor, a copiilor noştri. N-avem unde să-i scoatem în parc”.

”Acest proiect care este oricum doar în faza de idee, suntem în faza de a evalua această idee, nu va schimba cu nimic, din contră va îmbunătăţi calitatea spaţiului public, va pune în valoare această zonă a parcului şi a falezei Mureşului”, susține Corina Drăghici, purtătorul de cuvânt al Primăriei Arad.

Ceea ce nu spun oficialii Primăriei este faptul că altfel de idei costă bani mulţi. Nu s-a vehiculat încă o valoarea a lucrării, însă numai pentru studiul de fezabilitate au fost puşi deoparte peste 161.000 de lei, adică aproape 40.000 de euro.

Reporter: Dan Codre
Operator: Cristian Kovacs
Editor web: Călin Țenche

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri