Piaţă "aridă" pentru agricultura eco. Produsele ajung să fie vândute la prețuri standard

Data publicării:
eco

Loredana Dariciuc explică despre fermă: "Aveam doar trei văcuțe la vremea aia și un taur. Și, ne-am gândit noi, ce să facem?" Loredana Dariciuc a cumpărat primele animale în 2009. Doi ani mai târziu, a accesat fonduri europene pentru a trece de la agricultura tradiţională la cea ecologică. În 2012 a primit 40.000 de euro, pe care i-a investit în ferma de vaci.

După ani de muncă şi profit prea puţin, cei ca Loredana mai au un obstacol de trecut - nu există o piață de desfacere în adevăratul sens al cuvântului: ”Practic, în județul Timiș, este aproape inexistentă, pot să spun. Însă, noi avem clienții noștri. Avem un efectiv micuț și avem clienți, practic prieteni, cunoștințe, vecini, oameni care au încredere în noi, oameni care ne cunosc”.

Și hrana animalelor este ecologică şi provine tot din gospodăria familiei, care cultivă, pe 23 de hectare, fânețe și lucernă pentru cele 31 de bovine. Şi, fiecare dintre ele are un nume, dar şi propria-i poveste.

Ne aflăm printre "vedetele" grajdului. Aceasta este Lenuța. Este una dintre primele vaci, care a poposit în grajdul Loredanei iar aici, Clara este o bălțată germană care poate produce chiar și 16 litri de lapte la un muls.

De sprijin finaciar, prin Programul Naţional de Dezvoltare Rurală, pot beneficia şi alţi tineri fermieri care vor să facă agricultură ecologică.

”Noi încercăm, prin acest proiect, să ducem vorba mai departe, nu doar prin grai viu, cum s-a dus până acum, cu PNDR-ul, 2007-2013. Încercăm să arătăm lumii că, în programarea 2007-2013, s-au implementat lucruri și s-a reușit să se facă lucruri foarte frumoase”, afirmă Ciprian Covaci, cordonator local Camera Agricolă Timiș.

Loredana vinde laptele obţinut de la cele 31 de vaci unui procesator mare, care nu ţine cont de faptul că produsul este ecologic. Astfel, preţul pe care îl primeşte este cel standard. Însă, cei care aleg să facă agricultură ecologică trebuie să se gândească dinainte şi la piaţa de desfacere a produselor pe care le obţin.

”Este puțin cam dificil. După toți anii de conversie, dacă ajungi ca și producător de agricultură biologică și să nu îți găsești o piață, cât de cât de desfacere, e puțin cam dificil”, ne-a declarat Ionică Prohab, șef serviciu Direcția Agricolă Județeană.

În județul Timiș, există 136 de operatori agricoli care produc eco, iar suprafața pe care se cresc cereale, legume și fructe bio este de peste 18.000 de hectare.

reporter: Ioana Sapianu
operator: Viorel Jiva
editor web: Călin Țenche

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri