Piaţa celulelor stem, în creştere, în ciuda faptului că numărul de nașteri din România a scăzut

Data publicării:
celule stem prima

O jumătate de milion de euro a avut de câştigat banca de celule stem din Timișoara în anul 2013. Iar piaţa este în continuă ascensiune, în ciuda faptului că numărul de nașteri din România a scăzut, în medie, cu 10% pe an, din 2009 până în prezent. Cu toate că Bucureștiul înseamnă jumătate din profiturile pieței de celulelor stem, Capitala este urmată îndeaproape de zona de vest a țării, care totalizează 30% din recoltări.

”A fost o creștere din 2006 până în 2010, după asta a fost o mică scădere și acum revenim și ce vedem noi este o creștere”, spune Ioanis Kountouris, manager de bancă de celule stem.

În perioada 2012-2013, aproximativ 15.000 de mame din regiunea de Vest au cerut prelevarea celulelor miraculoase. Tot anul trecut, un singur transplant cu propriile celule au tratat medicii din România.

 

”N-am stat prea mult pe gânduri să cercetez, să mă îndoiesc de aceste servicii, am considerat că ofer un cec în alb copilului meu, pe care sper să nu îl folosească niciodată”, afirmă Oriana - mămică.

O șansă înghețată la propriu, spun mămicile. Una pentru care ajung să plătească şi 1.000 de euro pentru un nou-născut. ”Trebuie să recunoaștem că nu este un preț mic pentru majoritatea familiilor tinere din ziua de astăzi. Majoritatea poate au rate, au cheltuieli”, spune Oriana.

Cristina așteaptă primul copil în trei luni. A ales să plătească în rate depozitarea la bancă a celulelor. Un stoc la care speră să nu fie nevoită să apeleze niciodată: ”Sunt însărcinată în luna a șaptea și am optat pentru asta. Am încheiat contractul acum două săptămâni. E ca o plasă de siguranță pentru mine și nu vreau să regret că nu am făcut asta”.

 

Până la 70 de boli vindecă celulele stem care sunt înghețate la o temperatură de -166 de grade Celsius timp de 20 de ani. ”Bolile care se pot vindeca cu aceste celule sunt leucemiile acute, anemii, doar bolile de sânge”, spune un medic.

Reprezentanții băncilor de celule stem sunt optimiști și prevăd profituri de peste 15 milioane de euro anul acesta în sectorul de profil. ”Despre natalitate, procentual vorbind, în anul 2013, pe perioada ianuarie - septembrie, în România au avut loc cam 145.000 de nașteri. În 2012, pe aceeași perioadă, a fost o scădere cu 4%, cu toate acestea putem vorbi de o creștere cu 10% - 15% în domeniul celulelor stem”, ne-a declarat Meda Bugi, reprezentată a Asociației Române a Băncilor Acreditate de Celule Stem.

celule stem 01
celule stem 01


Piața celulelor stem a început să ia amploare în România în urmă cu 10 ani. În acest moment, în ţara noastră există 18 astfel de bănci.

reporter: Corina Sfia
operator: Cosmin Pârlogea
editor web: Călin Țenche

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri