Piedici pentru producătorii tradiționali. Producătorii care vor să obţină certificate acuză procedurile greoaie și taxele mari

Data publicării:
producatori

Marcu Popescu are 54 de ani. Deşi este de profesie jurist, pasiunea sa cea mai mare este total diferită de meseria pe care o practică zilnic. De câte ori are timp liber, micul producător dă o fugă la ţară, în satul Merişor din Valea Jiului. Acolo, împreună cu soţia, se dedică muncii în aer liber. Cultivă fructe şi produce apoi manual sucuri de mere, de pere sau chiar dulceaţă. Când vine vorba să obţină o atestare a produselor sale, el spune însă că lucrurile nu mai sunt deloc aşa de simple.

”Și la produsele tradiţionale şi bio, nu-ţi vine cu niciun sprijin statul român, bagi o groază de bani într-o firmă de certificare, o groază de bani până ajungi să certifici, nu s-ar putea să dea o finanţare, ca cineva să obţină un produs tradiţional, o dată, pe lângă drumurile pe care le tot facem, să fie plăţile astea mai mici sau deloc. Ca să ai produse cât mai multe în ţara ta, vino cu sprijin, producătorii îs mici, dar îs mulţi, mulţi ca albinele”, spune Marcu Popescu.

Simplificarea procedurilor şi reducerea taxelor sunt măsuri pe care şi le-ar dori şi producătorii. Unul dintre ei e Constantin Bârsău, care, la 38 de ani, încearcă să obţină un atestat de producător tradiţional pentru cârnaţii afumaţi de Săcărâmb, pe care susține că îi face după o reţetă veche de un secol.

”Taxele sunt mari, într-adevăr, am plătit 600 şi ceva de lei pentru analiza la cârnaţi, şi este multă documentaţie de făcut, într-adevăr”, afirmă Constantin Bârsău, producător în curs de atestare.

”Taxele cu privire la buletinele de analize da, acelea sunt într-adevăr scumpe, sunt cam mari, nu mi se pare normal, e destul de greu, având în vedere că trebuie plătite analize la fiecare lot, când ajungi să plăteşti peste 600 de lei pentru un buletin de analiză la carne e foarte mult”, ne-a declarat Tatiana Rovinaru, preşedintele Asociaţiei Producătorilor Tradiţionali Hunedoara.

Micii producători din Hunedoara au profitat de prezenţa la atelierul de lucru de la Deva a unui reprezentant al Ministerului Agriculturii, căruia i-au detaliat problemele cu care se confruntă.

”Legat de costuri, costurile pentru buletinele de analize, o să am o discuţie cu conducerea ANVSA la nivelul Ministerului Agriculturii, cu secretarul de stat care coordonează , astfel încât să găsim soluţii pentru aceste costuri, aşa cum spun producătorii, exagerate pentru buletinele de analize. Pentru orice problemă, noi trebuie să găsim soluţii”, ne-a precizat Viorel Morărescu, director general în Ministerul Agriculturii.

În judeţul Hunedoara, 8 producători au fost deja atestaţi, iar alţi 3 sunt acum în curs de atestare. La nivel naţional, peste 420 de mici producători au obţinut deja acest certificat, cei mai mulţi dintre ei fiind din Braşov, Maramureş şi Alba.

Rețete din strămoși, celebre și azi: virșli


Reporter: Andrada Velciov
Operator: Tiberiu Mariş
Editor web: Călin Țenche

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri