Pledoaria, ca exemplu

Data publicării:
pledoarie avocat

După atentatele de la 11 septembrie, întreg mapamodul voia să știe cine este vinovat de prăbușirea turnurilor gemene din Statele Unite ale Americii. Zacarias Moussaoui era deja pe lista suspecților ca având legături cu gruparea Al Qaeda, iar la proces apărarea i-a fost asigurată de un grup de avocați. Printre ei și Francois Roux.

„Zacarias Moussaoui era considerat al douăzecelea pirat al aerului, care a fost acuzat de faptele de la 11 septembrie. El s-a autoinculpat, a pledat vinovat, a spus că el a fost, întradevăr, în spatele acestor atentate de la 11 septembrie”, a explicat Francois Roux, avocat în baroul Montpellier.

Din acel moment, pentru echipa de avocați care îl apăra, provocarea a fost să îi convingă pe jurați să nu accepte pedeapsa cu moartea.

„Avocații americani au chemat în calitate de martor în fața instanțeifamilii ale victimelor sau victime de la 11 septembrie, care erau opozanți ai pedepsei cu moartea”, continuă Francois Roux.

Cum în România avocații nu se lovesc prea des de astfel de cazuri, întâlnirea cu apărătorul francez a fost o lecție despre voință.

„Apărarea în domeniul ăsta poate fi controversată, și se pot naște diferite opinii. Un terrorist islamist probabil care a fost în prima linie a organizării atentatelor teroriste”, este de părere un coleg din țară.

„Este un domeniu care probabil nu este foarte accesat de practicienii avocaturii românești”, recunoaște un alt avocat.

„Are avantajul de a cunoaște legislația europeană, continentală, insulară”, spune un alt apărător.

Apărătorul teroristului Zacarias Moussaoui a venit la Timişoara cu ocazia Zilei Avocatului. 

Reporter: Vlad Ungar

Operatori: Dan Șoșdean, Dan Petcu 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri