Prima pedalare din 2016

Data publicării:
marea pedalare

Premergător pedalării, bicicliştii i-au trimis o scrisoare primarului Timişoarei prin care îi cer, din nou, accesul în zonele pietonale, dar şi repararea şi semnalizarea corespunzătoare a pistelor pentru biciclişti. Asta pentru ca mersul pe două roţi să nu fie periculos sau necivilizat pentru biciclişti. 

Sunt crăpate, denivelate, se termină nicăieri sau sunt prea înguste. Aşa sunt cele mai multe piste pentru biciclete din Timişoara.

„Aceasta este o pistă de biciclete. Este marcată doar cu o dungă albă, care de abia se mai vede şi se opreşte brusc. De aici bicicliştii au două variante: fie merg pe liniile de tramvai fie pe carosabil” - Caterina Ledrer, reporter Digi24 Timișoara.

Soluţii la care recurg toţi cei care trec pe aici pe două roţi. Pentru a atrage atenţia autorităţilor, dar şi pentru a arăta că bicicleta este un bun mjloc de transport în aglomeraţia urbană, aproape 2.000 de biciclişti au ieşit, duminică, la prima pedalare din 2016.

„Pistele pe trotuar trebuie puse neapărat pe carosabil, făcute special pentru biciclişti. E o problemă. Şi bordurile. Nu poţi să urci cu bicicleta peste ele”, spune un biciclist.

„Piste oprite, sparte. La un moment dat se termină pistele de biciclete şi trebuie să vi pe stradă sau pe trotuar”, adaugă un alt împătimit al pedalării în aer liber.

Şi bicicliştii din Timişoara mai au o problemă. Deşi mersul pe două roţi este un mod de viaţă pentru tot mai mulţi timişoreni, aceştia nu au acces pe străzile sau în pieţele pietonale din centru.

„Noi considerăm că bicicleta trebuie să fie un stil de viaţă. Astfel încât, solicitările pe care le-am făcut au fost legate în principal de infrastructură şi de a găsi o modalitate prin care bicicliştii să circule civilizat prin Timişoara”, explică Romina Faur, managerul proiectului Verde pentru Biciclete.

Au fost strânse peste 500 de semnături în acest sens, iar bicicliştii i-au trimis şi o scrisoare primarului în care cer acces liber în centrul vechi. Răspunsul edilului este însă negativ. 

„Vreau să reafirm că eu am obligaţia să răspuns în egală măsură şi aşteptărilor cetăţenilor care nu utilizează bicicleta, cetăţenilor ca4re doresc să se plimbe relaxaţi, fără nicio nelinişte pentru ei sau copiii lor, prin minunatele zone pietonale ale oraşului”, le răspunde primarul Nicolae Robu, bicicliştilor.

Potrivit datelor oferite de Primăria Timişoara, în oraş există aproximativ 70 de kilometri de piste de biciclete.

Reporter: Caterina Ledrer

Operator: George Ștefăniță

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri