Prima schiță a Coloanei Infinitului, expusă la Timișoara

Data publicării:
coloana lui brancusi


Cu un an înainte de inaugurarea Coloanei Infinitului, în iulie 1937, Constantin Brâncuși împreună cu inginerul Ștefan Georgescu-Gorjan s-au depasat la Târgu Jiu pentru a fotografia amplasamentul unde urma să se ridice monumentul. Cazat în casa din Petroșani a inginerului, Brâncuși a împrumutat un stilou și a desenat o formă primară a coloanei. Fotografia a fost păstrată cu sfințenie în familia celui care a coordonat construcția monumentului.

„Fotografia a fost făcută de tatăl meu, care s-a deplasat la invitația lui Brâncuși să vadă unde urma să fie ridicată coloana. În momentul în care fotografia venit developată, Brâncuși a schițat coloana așa cum o gândea în acel moment” ne-a povestit, prin telefon, Sorana Georgescu-Gorjan, fiica inginerului Ștefan Georgescu-Gorjan.

Deși are o dimensiune extrem de mică, imaginea prezintă viziunea sculptorului asupra locului unde urma să fie amplasat monumentul. Pe aceeași fotografie, Brâncuși a mai schițat câteva siluete de plopi, dar și mai multe ronduri de flori și alei.

„Spre deosebire de monumentul din Târgu Jiu schița realizată de Constantin Brâncuși este formată din douăsprezece module față de cincisprezece câte are Coloana Infinitului în mod oficial. Este prima fotografie făcută în amplasamentul unde urma să fie ridicată Coloana Infinitului” - Raluca Popa, reporter Digi24 Timișoara.

 La 88 de ani de la imortalizarea locului, fotografia a ajuns la Timișoara.

„Prima oară când această folografie este expusă public. Ea a devenit,  fiind dăruită de către Brâncuși inginerului Grojan,  a fost ținută în familie ca o comoară de foarte mare valoare. A fost foarte mult reprodusă, deci a fost foarte solicitată de muzee, expoziții, dar a apărut doar ca reproducere a acestei potografii, mărită”, explică Sorana Georgescu-Gorjan.

 „Oamenii chiar ar trebui să știe rădăcinile noastre. E cu totul altceva când mergi la fața locului și vezi lucrarea de artă pe viu”, spune un timișorean prezent la expoziție.

„E bine că e acolo și că e și aici, că o vedem și noi. E sinteza artei lui până la urmă”, adaugă un altul.

Cum am tot auzit de el la școală și de coloana infinitului, e frumos să vedem că el a putut să realizeze așa ceva chiar și fără tehnologie”, spune un alt curios.

O altă schiță realizată de maestrul Constantin Brâncuși se mai regăsesște La Centrul Georges Pompidou din Paris. La Timișoara, desenul poate fi admirat de public timp de cinci zile în cadrul expoziției "Șiruri secvențiale", unde sunt expuse mai multe lucrări inspirate de Constantin Brâncuși,  la Muzeul de Artă din Timișoara, în cadrul evenimentului Art Encounters.

Reporter: Raluca Popa

Operator: Andrei Marina

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri