Primăria Timişoara, bună de plată

Data publicării:
situatie nepi

Lucrarea nu a fost autorizată din cauză că, în calea şinelor se află o staţie de monitorizare a aerului. Acum, primăria îi cere companiei înapoi banii plătiţi pe amendă, iar firma cere Ministerului Mediului să reloce staţia. Investitorul sud-african care ridică un nou mall în sudul Timişoarei a demarat în această toamnă lucrările de extindere a liniilor de tramvai până la centrul comercial pentru ca viitorii clienţi să poată ajunge la centrul comercial. Constructorul a demarat şantierul în lipsa unei autorizaţii de mediu.

„Autorizaţia de mediu nu poate fi emisă pentru că în mijlocul şantierului există această construcţie. Ea este de fapt o staţie de monitorizare a aerului. Aşa că autorităţile locale au două variante. Fie primesc aprobare din partea Ministerului Mediului şi mută această staţie, fie reconfigurează traseul liniilor de tramvai”, Caterina Ledrer - reporter Digi24 Timișoara.

Până la găsirea unei soluţii, lucrările au fost sistate de către inspectorii Gărzii de Mediu, care au şi aplicat o amendă de 30.000 de lei.

„Aspectul cel mai grav este că traseul acestei linii de tramvai proiectate este să treacă chiar peste amplasamentul staţiei de monitorizare a aerului, staţie care face parte din reţeua naţională de monitorizare, deci este un obiectiv public naţional”, spune Alina Căluşeru, comisar al Gărzii de Mediu Timiş.

Chiar dacă investitorul privat a efectuat lucrarea fără autorizaţie de mediu, municipalitatea s-a trezit bună de plată. Asta, pentru că Primăria Timişoara este beneficiarul lucrării. Autorităţile au plătit amenda în primele 48 de ore, aşa că au achitat 15.000 lei. Numai că, acum, le vor cere investitorilor privaţi să le deconteze suma.

„N-am contestat-o, însă am luat legătura cu cei de la NEPI şi le-am cerut să plătească ei amenda, întrucât dosarul de ei a fost întocmit. Noi am apărut în faţă din simplul motiv că noi eram titularii terenului”, explică Nicolae Robu, primarul Timişoarei.

Reprezentanţii investitorului spun că au cerut mutarea staţiei de monitorizare a aerului şi aşteaptă un răspuns din partea Ministerlului Mediului.

„Sunt demarate procedurile de obţinere a autorizaţiilor pentru mutarea staţiei de monitorizare a aerului. Menţionăm faptul că pentru demararea şi finalizarea proiectului de prelungire a liniei de tramvai pe Calea Şagului, NEPI a luat toate măsurile legale şi a iniţiat toate demersurile necesare, astfel încât timişorenii să beneficieze de avantajele facilitării transportului în comun în zona Căii Şagului”.

La finalul lucrărilor, constructorul va preda municipalităţii, sub formă de donaţie, infrastructura nouă. 

Reporter: Caterina Ledrer

Operator: Mihai Pop

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri