Primăria Timișoara: somații pentru cei care nu şi-au asigurat locuinţele

Data publicării:
asigurari 2

Și anul trecut, Primăria Timișoara a trimis zeci de mii de somații, astfel că la ghișeele Direcției Fiscale s-au format cozi. Nimeni nu se aștepta ca Primăria să îi amendeze pe cei care nu și-au făcut asigurări, astfel că oamenii s-au înghesuit să își plătească sancțiunile. Pe de altă parte, somații au primit și cei care aveau actele în regulă. Mulți au făcut un drum până la Direcția Fiscală pentru a demonstra că au locuința asigurată.

Acum, situația se repetă. Sunt prea puține asigurări încheiate în toată țara, iar amenzile ajung chiar și la 500 de lei.

 

Numărul asigurărilor încheiate în 2012, potrivit Pool-ului de Asigurare Împotriva Dezastrelor Naturale:

Sălaj - 2.708 asigurări de locuințe
Covasna - 2.793 asigurări de locuințe
Harghita - 2.992 asigurări de locuințe
Gorj - 3.972 asigurări de locuințe
Caraș-Severin - 4.769 asigurări de locuințe
Bistrița-Năsăud - 4.781 asigurări de locuințe
Alba Iulia - 4.901 asigurări de locuințe
....................................
Timiș - 21.000 asigurări de locuințe

Timișul e în topul județelor cu cele mai multe asigurări încheiate, dar numărul polițelor e mic: doar unul din cinci locuitori are locuința protejată.

Reprezentanții firmelor de asigurare știu și care sunt scuzele folosite de români ca să nu încheie aceste polițe.

 

”Foarte multă lume pune problema: de ce ne-am asigura pentru alunecări de teren când stăm la câmpie sau de ce ne-am asigura de inundație când știm că la noi nu se pot produce inundatii. Și condiția materială este cea care influențează”, spune Gheorghe Malița, directorul unei firme de asigurări.

Și totuși, Primăria Timișoara nu e interesată de scuze. Traian Stoia, viceprimarul Timișoarei, susține că ”este o chestie de educație elementară să îți iei măsuri pentru un rău care este posibil”.

 

Nimeni nu scapă de amenzi, mai ales că banii vin la buget. Stoia spune că ”într-un minut vede cine a plătit, cine mai are de plătit, au toate datele la îndemână. După calcule riguroase, acest buget se poate mări cu 10-11 milioane”.

Nu toți se tem însă de somații: ”De obicei, nu dau banii la asigurări, mai bine îi țin să mă asigur eu”, ”Mi se pare că arunc banii pe fereastră”, ”Blocul e făcut recent, nu sunt atâtea pericole”.

Autoritățile estimează că, în urma somaților, numărul asiguraților din Timiș va crește de la 21.000 la peste 40.000.

reporter: Gerhald Ernst
operator:Dan Șoșdean
editor web: Călin Țenche

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri