Primul interviu pentru elevii de liceu

Data publicării:
icon primul interviu pentru elevi 231014

Douăsprezece companii din domeniul automotive au venit la Colegiul Tehnic Electrotimiș din Timișoara ca să recruteze forță de muncă. Printre elevii care au participat la interviu se numără și Alin Țunea.

"Ne-au întrebat daca avem cunoștințe despre domeniul respectiv și dacă ne place să facem ce ne oferă .Am ales să fiu strungar pentru că este o meserie de viitor, cred eu, şi se plătește dedestul de bine. Stau pe lângă tatăl meu și mai învăț de la el. Nu am de gând să absentez", ne spune Alin Țunea, elev.

Alături de Alin, alți 47 de elevi de clasa a IX-a de la Colegiul Tehnic Electrotimiș au fost intervievați. Cu toții vor face, în acest an școlar, zece săptămâni de practică în companii, iar, în următorii ani, practica se va extinde la 23 de săptămâni. Tocmai faptul că învață o meserie i-a determinat pe elevi să aleagă școala profesională în detrimentrul unui liceu teoretic.

Angajatorii din sectorul tehnic caută forță de muncă în școli tocmai din cauză că în ultimii ani șe confruntă cu o lipsă a meseriașilor.
"Din păcate au rămas foarte puțini meseriași., iar stagiul de prăgătire este de 4-5 ani, pentru a vedea dacă au înclinație spre meseria de sculier-matrițier. În primul an, vor fi inițiați să vadă ce înseamnă meseria de sculier-matrițer, după care vor trece la întreținerea lor, la fabricarea pieselor noi", declară Adrian Henteș, responsabil de atelier în cadrul unei companii automotive.

În plus, elevii care se vor face remarcați pe parcursul acestor ani de practică au șanse să fie angajați. Din prima clasă de absolvenți ai școlii profesionale de la Colegiul Tehnic Electrotimiș, jumătate au fost angajați de companii. Acest lucru a determinat conducerea școlii să suplimenteze clasele profesionale.

"La o firmă au fost angajați patru iar la cealaltă firmă unde și-au desfășurat activitatea practică au fost angajați doi. Am propus în planul de școlarizare două clase de școală profesională față de câte una pe serie ca în anii trecuți", declară directorul Colegiului Tehnic Electrotimiș, Adriana Anton.

Elevii mai mari ai liceului fac deja de doi ani practică la o companie care se ocupă cu cu producția pieselor injectate în mase plastice. Pe lângă bursa primită din partea companiilor, elevii din clasele profesionale primesc aceeași sumă și din partea statului. Pentru acest an școlar, în Timiș au fost aprobate 28 de clase de profesioanle pentru diverse specializări.

Reporter: Raluca Popa
Operator: Tibor Alasu
Editor Web: Răzvan Bulacu 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri