Probleme mari pentru spitalele mici

Data publicării:
spitale prima

Spitalul Orăşenesc din Sânnicolau Mare deserveşte aproximativ 60.000 de locuitori. Unii dintre ei vin pentru tratament de la 40 de kilometri distanţă. Potrivit contractului cadru încheiat la 1 iulie, între spital şi Casa de Asigurări de Sănătate Timiş, din luna august vor fi decontate doar 200 de internări lunar. În condiţiile în care unitatea sanitară internează, în medie, un număr dublu de pacienţi pe lună. Asta se traduce prin scăderea finanţării. Aşadar, în loc ca spitalul să primească, la fel ca până acum, 530.000 de lei lunar, va primi doar 380.000 de lei. Bani care acoperă doar plata salariilor.

„Este foarte grav, pentru că până în prezent nu ne-am confruntat cu o astfel de situaţie. Este pentru prima dată când banii ne ajung efectiv doar pentru salarii”, afirmă dr. Claudia Luca, managerul Spitalului Sânnicolau Mare.

Medicii spun că nu vor refuza pacienții, chiar dacă vor rămâne fără bani de medicamente sau utilități. Mai mult decât atât, cadrele medicale lucrează peste normă, pentru că, în loc să fie angajate 150 de persoane, sunt doar 115.

„Noi ca medici suntem obişnuiţui să tratăm bolnavii, să-i consultăm, să le dăm tratament. Partea financiară ar trebui mai puţin să ne intereseze pe noi pentru că trebuie să faci bine omului cu ceea ce este cel mai bun. Pacienţii care vin la noi trebuie să-i consultăm şi să-i internăm dacă este nevoie de internare şi dacă putem să-i ajutăm aici”, spune dr. Carol Kozicek, şeful Secţiei Interne.

Bonurile de masă de care beneficau până acum cadrele medicale vor fi şi ele eliminate dacă Ministerul Sănătăţii nu va acorda fondurile necesare. „Întradevăr, s-ar putea să rămânem fără bani. Sigur, repercursiunile sunt foarte multe atât la nivel personalului cât şi la nivelul pacienţilor”, susține dr. Eugenia Minciu, şeful Secţiei Obstetrică-Ginecologie.

Din luna august nu mai există fonduri pentru utilităţi, materiale sanitare, medicamente sau servicii. Și asta în condiţiile în care pacienţii nu au cumpărat până acum nici măcar un pansamet când au intrat în spital şi au numai cuvinte de laudă pentru unitatea sanitară: „Nu, n-am avut nevoie, totul a fost de aici”, „Dotat, personal foarte bine pregătit, competent”, „Foarte frumos, foarte bine m-au tratat, nu am avut nicio problemă”.

Acum, spitalul riscă să se închidă din cauza lipsei banilor. Speranţe de finanţare nu prea sunt.

„Când să zicem şi noi Mulţam la Dumnezeu că lucrurile merg bine, că spitalul, avem medici, avem tot ce ne trebuie, spitalul e reabilitat, alte condiţii, alte aparate, ne trezim brusc, fără nicio explicaţie, care a fost motivul pentru care a fost tăiat bugetul atât de drastic. Noi, ca Consiliul Local, nu ne permitem să susţinem întreg spitalul”, afirmă Dănuț Groza, primarul orașului Sânnicolau Mare.

Finanţarea proastă a sistemului medical nu este singura problemă pentru conducerea Spitalului Sânnicolau Mare. Aici s-au făcut investiţii de sute de mii de euro, s-a cumpărat aparatură modernă, s-au reabilitat saloane pe bani europeni şi s-au angajat medici specialişti. Totul în zadar, dacă unitatea nu va mai putea funcţiona din cauza finanțării proaste a întregului sistem.

reporter: Caterina Ledrer
operator: Daniel Şoşdean
editor web: Călin Țenche

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri