Procedeu de conservare unic în Europa

Data publicării:
icon procedeu de conservare 291014

La 35 de kilometri de Timișoara o întâlnim pe Teodora Borghoff. Adeptă a lucrurilor clasice, Teodora încearcă să facă totul cât mai simplu și natural și atunci când vine vorba de alimentație. Și-a construit un dulap, în care săptămânal își pune la uscat roade din propria grădină. Acesta este un mod tradițional de uscare a produselor alimentare. Aerul cald intră prin nişte tuburi, pătrunde apoi într-un uscător, unde fructele și legumele au fost lăsate pe site aproximativ o săptămână. Este o modalitate prin care acestora le sunt păstrate atât proprietățile nutritive, cât și aromele.

"Sistemul funcționează pentru fructe și legume mai tari. Merele, foarte bine. Anul trecut am produs în jur de 8 kg de mere uscate. Apoi ar fi rădăcinoasele, morcovi, pătrunjel, țelină", explică Teodora Borghoff, practicant al acestui procedeu. 

Altfel stau lucrurile în laboratoarele de cercetare ale Universității Politehnica. Un grup de trei profesori universitari, experți în mașini și instalații pentru agricultură și industria alimentară au pus la punct un sistem de uscare a fructelor și legumenlor prin congelare la o temperatură de -53 de grade celsius. Procedeul se numește liofilizare și este singura metodă de conservare, spun specialiștii, prin care, atât gustul, mirosul, cât și proprietăţile nutritive rămân înmagazinate în alimente până la 50 de ani.

Prof. univ. dr. Dumitru Mnerie, din cadrul  Universităţii Politehnica din Timișoara, ne-a declarat: "Practic, acest produs își păstrează toate elementele în afara apei, elementele în starea iniţială, nu după transformări, cum se întâmplă în cazul încălzirii la uscare clasică".

Sunt 20 de ani de când profesorii din Timisoara lucrează la acest sistem de conservare a alimentelor. Acum, vor să își extindă cercetarea și asupra unor plante și chiar copaci ale căror proprietăți nu au fost exploatate până acum.

"O cercetare importantă, actuală, este legata de obţinerea unor astfel de principii nutritive din micronutrienţi din Pawlomnia, care este un arbore energetic adus din China şi aclimatizat în Europa", declară prof. dr. Dumitru Țucu, Universitatea Politehnica din Timişoara.

Specialiștii timișoreni vor să aplice principiul conservării prin congelare și asupra corpului uman.

"A început cu legumele și fructele, liofilizarea s-a extins pe toată paleta produselor care conțin apă și la ora actuală există cercetări în lume, inclusiv la conservarea corpului uman, pentru o perioadă mai lungă de 200 - 300 de ani, în speranța că până atunci poate se vor descoperi medicamentele necesare și vom putea asista la reînvierea unui om deja conservat", mai spune prof. dr. Dumitru Țucu.

Proiectul de uscare prin congelare este desfășurat în colaborare cu Universități din Germania, Ungaria, Cehia, Bulgaria și Ucraina.


Reporter: Corina Sfia
Operator: A. Ionescu/ V. Jiva
Editor Web: Răzvan Bulacu 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri