Producătorii de cânepă se luptă cu sistemul. Birocraţia şi controalele frecvente ale poliţiştilor îi descurajează pe agricultori

Data publicării:
canepa

Alexandru Pop a reuşit, după aproape o lună de drumuri la diverse instituţii, să obţină autorizaţiile necesare pentru cultivarea cânepii. A început deocamdată cu un hectar în localitatea Sebiş din judeţul Arad.

”Din cauza asta am şi întârziat puţin cu cultura de cânepă şi a cam dat buruiana în ea. Sperăm ca, până anul viitor, să se reglementeze legile astea aberante cu privire la această cultură şi cei care vor să o cultive, să nu mai întâmpine o grămadă de piedici”, precizează Alexandru Pop, producător de cânepă. 

Reprezentanţii instituţiilor recunosc că legea conține prevederi restrictive pentru astfel de cultivatori. Deşi, din acest an, una dintre cerinţe, aceea potrivit căreia producătorul trebuie să fie proprietarul pământului pe care cultivă, a fost eliminată, o parte dintre cei interesaţi a pierdut lupta cu birocraţia.

”Au fost mai multe solicitări, dar n-au îndeplinit cerinţele de atestare, de atunci, ale legii. După aceea trebuie să cultivi anumite soiuri, certificate, cu atestat de producător de sămânţă specială pentru cânepă, trebuie să anunţăm, şi dânşii, şi noi, instituţiile implicate la astfel de culturi mai speciale, mai delicate”, spune Doru Petanec, directorul Direcţiei Agricole a judeţului Timiş.

Şi ca şi cum n-ar fi fost suficientă toată bătaia de cap cu obţinerea atestării, cei care se încumetă să cultive cânepă s-au trezit cu controale ale poliţiştilor de la Antidrog, chiar la câteva săptămâni de la însămânţare.

”Acasă nu au venit, dar am auzit că au colindat pe aici, mi-a spus cineva”, spune Alexandru Pop.

Iar poliţiştii „colindă" într-adevăr toate culturile de cânepă, deoarece au acest drept. Sunt motivaţi, de altfel, şi de numărul mare de astfel de culturi ilegale descoperite în zona de vest. Șase grupări au fost destructurate, iar 245 de kilograme de masă verde - confiscată. De aici se puteau obţine 50 de kilograme de droguri de mare risc.

”În documentaţia lor trebuie să aibă şi cumpărătorul produselor finite, poate asta îi sperie pe ei. Dar nimeni nu-i presează, nu i-a presat nimeni, nici din partea Crimei Organizate, nici din partea DIICOT-ului. Avem o evidenţă a celor care cultivă în cantităţi industriale cannabis, pot fi controlaţi la orice oră din zi”, afirmă un ofiţer al BCCO Timişoara.

Denumirea ştiinţifică a plantei este cannabis, astfel că de multe ori autorităţile nu fac diferenţa între cea cultivată pentru droguri şi producţia pentru obţinerea seminţelor sau a tulpinilor, potrivit specialiştilor. Acum se încearcă o modificare a legii.

”O să încercăm o modificare a legii, am vorbit cu câţiva colegi senatori şi deputaţi, să putem să modificăm şi să putem liberaliza şi cu această cultură, e o cultură tehnică de excepţională valoare. În primul rând să nu mai fie această presiune a organelor, să trăiască cu teama că mâine vine şi-l arestează şi peste trei zile îi dă drumul”, ne-a declarat Valeriu Tabără, fost ministru al Agriculturii.

În anul Revoluţiei, ţara noastră era principalul producător de cânepă din Europa şi primul din lume. Suprafețele cultivate au scăzut, în mai puţin de trei decenii, de la 56.000 de hectare la doar câteva sute. Pe lângă presiune sau birocraţie, fabricile de prelucrare au fost închise din lipsa banilor pentru investiţii în utilaje la standarde europene, iar piaţa de desfacere pentru seminţe sau tulpini este aproape inexistentă.

Reporter: M. Rohnean, D. Codre
Operatori: G. Ştefăniţă, D. Petcu, D. Şoşdean, C. Kovacs
Editor web: C. Țenche

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri