Producţie record de cătină. Faţă de anul trecut, recolta din 2014 este cu 50% mai mare

Data publicării:
catina 1

”Fructele sunt, sunt sferice, uşor ovale, cu pedicelul foarte lung, de 4 - 6 mm care uşurează recoltarea. Şi foarte foarte bogate în vitamina C”, - Şi asta e un soi românesc? ”Absolut românesc. 100% românesc”. Dacă restul culturilor agricole au fost compromise de ploile dese din această vară, cătina a rodit mai mult ca niciodată. O confirmă şi specialiştii centrului pentru cultura cătinei de la Frumuşeni, locul de unde provin aproape toţi butaşii sădiţi în România în ultimii cinci ani.

Avem fructe mai mari decât anul trecut, poate de aici se explică şi plusul de producţie la hectar şi foarte sănătoase. Rezistă excepţional la boli cu toate că am avut exces de umiditate”, ne-a declarat Alexandru Vulpe, administratorul centrului de excelenţă pentru cultura cătinei din Frumuşeni.

Pentru că această plantă se recoltează prin tăierea ramurilor tinere, proces care se desfăşoară o dată la doi ani, anul acesta doar jumătate din arbuştii din plantaţie vor avea fructe. Cealaltă jumătate se află în faza vegetativă şi vor fi pe rod abia anul viitor.

Mare parte din producţia de cătină de anul acesta va fi exportată în Germania la un preţ mediu de 2,5 euro pe kilogram. Şi deşi ţara noastră începe să îşi facă loc tot mai mult pe piaţa producătorilor de cătină din Europa, consumatorii abia descoperă planta şi proprietăţile ei deosebite. - Aţi auzit de cătină? ”Am auzit de cătină, da”, - Şi aţi şi folosit până acum? ”N-am reuşit să folosesc!”, - Aţi auzit în ce e bună? În ce combinaţii? ”Nu, asta sincer nu”, ”Cătina. Da! Este o plantă medicinală”, - Şi aţi şi folosit-o? ”Nu”, - De ce? ”Nu se găseşte. Sau? Ba se găseşte, dar nu, n-am folosit”, ”Folosesc atât praful cât şi uleiul de cătină. Este un ingredient foarte important”, - Dar aşa de cumpărat dacă ar fi, de unde se găseşte? ”În Plafar, mă gândesc, în magazinele naturiste, bănuiesc... eu îmi culeg din curtea mea”.

În cătină, concentraţia de vitamina C este de 10 ori mai mare decât în citrice. Fructele conţin de asemenea betacaroten şi sunt recomandate ca remediu pentru o listă întreagă de boli, de la guturai sau gripă până la dependeţa de alcool sau tutun.

Reporter: Dan Codre
Operator: Tibor Alasu
Editor web: Călin Țenche

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri