Prospecţiuni în nouă localităţi din Timiş. Compania va căuta petrol şi gaze naturale

Data publicării:
prospectiuni prima

Deşi aparatele pe care le folosesc produc unde seismice, reprezentanții companiei spun că nu folosesc explozibili şi dau asigirări că vibraţiile nu afectează solul, apa sau construcţiile oamenilor. Mai mult, firma susţine că nu are niciun interes pentru gazele de şist. Caută doar petrol şi gaze naturale.

„Scopul cercetării noastre este să găsim petrol şi resurse de gaze naturale şi, desigur, să le punem în producţie. Nu căutăm gaze de şist", ne informează Mikhail Danilin, director executiv al firmei de prospecţiuni.

Decizia de a prezenta detaliile operaţiunilor de prospectare a venit după ce la sfârşitul săptămânii trecute, în urma unui protest în Cenad, mai multe aparate de prospecțiuni au fost incendiate. Locuitorii din comună nu sunt de acord cu activitatea companiei în zonă, dar nici nu ştiu ce activitate desfăşoară firma pe terenurile lor: „Lumea nu prea e informată cu ce activităţi. Atâta doar că vedem toată ziua că trec, bat câmpurile, dar nu...", „Am înţeles că otrăveşte apa, mediul înconjurător, deci nu e o treabă bună", „Nu suntem de acord. Meargă în altă parte”, - E o notificare acolo, pe poarta de la căminul cultural, aţi citit acolo ce spune, ce fac ei? ”Nu".

Reprezentanţii firmei de prospecţiuni au anunţat locuitorii comunei Cenad de de prezenţa lor în localitate. Ei au pus acest afiş la intrarea în căminul cultural. Sunt enumerate mai multe articole de lege care explică activitatea pe care ei o desfăşoară.

Reprezentanţii companiei susţin că nu au nevoie de permisiunea proprietarilor sau a arendaşilor de terenuri pentru a intra pe câmpurile oamenilor. Legea Petrolului le permite dreptul de trecere: Dreptul de servitute - „Asupra terenurilor, altele decât cele declarate de utilitate publică, necesare accesului în perimetrele de explorare sau exploatare şi asupra terenurilor necesare oricăror activităţi pe care acestea le implică, altele decât cele declarate de utilitate publică se instituie, în favoarea titularului, un drept de servitute legală".

În plus, susţine compania, proprietarii ale căror terenuri au fost afectare de trecerea utilajelor sunt despăgubiţi. „Strategia noastră de despăgubire se bazează pe plata unui avans către fermieri pe baza suprafeţelor pe care le au declarate la APIA, care se cifrează la 100 de lei/ hectar. Urmând ca, după ce trecem, să stabilim împreună cu fermierul dauna care s-a produs şi în funcţie de dauna care s-a produs să-i despăgubim", spune Iosif Ingrisch, project manager firmă autorizări prospecţiuni.

Firma de prospecţiuni va cerceta solul din Timiş pe o suprafață de 580 de kilometri pătraţi, până în ianuarie 2015. Compania a obţinut, însă, de la guvern acord petrolier pentru 25 de ani.

Reporter: Miodrag Hojda
Operator: Dan Şoşdean
Editor web: Călin Țenche

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri