Prospecţiunile - contestate în Timiş. Un bărbat a descoperit aparatură montată pe terenul pe care urma să îl are

Data publicării:
prospectiuni prima-1

Bărbatul a sunat la 112 și a spus Poliției ce a găsit pe câmp, iar polițistul i-a răspuns:

- Dacă au fost puse fără acordul dumneavoastră, intraţi şi araţi terenul.
- Dar le ar în pământ? Nu păţesc nimica dacă le ar?
- Ce să păţeşti?
- Le îngrop în pământ, pot să le îngrop?
- E pământul dumneavoastră, faceţi ce vreţi cu ele.
- E proprietatea mea şi a lui taică-meu.
- Aţi dat acordul la cineva să intre pe pământul dumneavoastră?
- Nu am dat acordul la nimeni.
- Păi atunci intraţi şi vă araţi pământul.

Pentru că nu a ştiut cum să procedeze, localnicul a sunat la 112. După ce poliţistul i-a spus că poate ara terenul, bărbatul, ajutat de mai mulţi tineri care militează împotriva exploatării gazelor de şist, a scos din pământ ţăruşii şi aparatura prinsă de aceştia.

„Nu mi-a cerut nimeni acordul”, - Şi ce plănuiţi, ce vă gândiţi să faceţi mai departe? ”Eu plănuiesc să-mi lucrez terenul în continuare. Ce să fac altceva? Că eu din terenul ăsta trăiesc, îmi întreţin familia din terenul ăsta, n-am alt venit", spune Vasile Gligor, proprietarul terenului.

Omul a găsit aparatura montată pe terenul său la numai câteva ore după ce protestase, împreună cu alţi 100 de localnici din Cenad, faţă de prospecţiunile din din judeţul Timiş. „Vrem apă curată, nu contaminată! Vrem apă curată, nu contaminată!"„Oamenii trebuie să conştientizeze că stă în puterea lor să meargă fiecare pe pământul lui şi, dacă nu şi-au dat acordul, pur şi simplu, să scoată tot ce găseşte pe pământ, să facă reclamaţii, să cheme poliţia pentru că altfel nu se poate", spune Ivan Vasilciu, organizatorul mitingului.

Proprietarul terenului care a scos aparatura de pe terenul său, precum şi alţi doi protestatari au ajuns la Poliţie pentru a da explicaţii despre cele petrecute. Asta după ce că tot oamenii legii le-au spus oamenilor că pot face ce vor cu aparatura găsită pe teren privat. ”Am stat două - trei ore, dar nu încontinuu, eram audiat. Dar nu au dovezi, eu n-am distrus nimic. Cineva a dat foc sau au luat foc singure, nu ştiu ce s-a întâmplat. Eu le-am scos de pe câmp și le-au pus la capătul tarlalei”, spune Vasile Gligor.

”A fost despre ce indicaţii am primit de la Poliţie, de la 112. Domnul Vasile a întrebat de două ori ce face cu aceste obiecte”, a afirmat Miţa Vasilcin, protestatar.

Reprezentanţii NIS Petrol România susţin că ei deţin acorduri pentru a prospecta terenurile din Cenad şi nu recunosc să fi încălcat dreptul cuiva

Vladimir Smirnov, directorul NIS Petrol România, ne-a declarat: ”Procedăm în strictă conformitate cu legislația din România. Din bunăvoință, bineînțeles, înainte de a intra, noi vrem să stabilim un dialog cu proprietarii. Dacă nu am căzut de acord cu cineva, procedăm conform legii. Dacă refuză, noi luăm legea”.

Primarul comunei Cenad nu a dorit să dea declaraţii oficiale, dar am reuşit să aflăm că autorităţile de aici au semnat un acord de principiu cu firma petrolieră. În baza acestui acord, compania poate face prospecţiuni, dar numai cu acordul proprietarilor. Lucru ce nu se întâmplă, susţin oamenii.

Oamenii se tem că o eventuală exploatare a gazelor de şist, în zonă, le-ar pune vieţile în pericol: „Pentru asta protestăm, că ne-au intrat pe pământuri fără să ne întrebe", „Suntem tare speriaţi pentru că vrem să otrăvească apa, să fie apa otrăvită, că lucrăm şi noi atâţia ani acolo şi acuma din pământ trăim şi nu vrem ca apoi să rămânem fără o bucată de pită, să dăm şi la copiii noştri", „O să fie sonde, pământul otrăvit şi nu ne convine deloc. Dacă se va continua în ritmul ăsta care a început credem că peste câţiva ani va trebui chiar să plecăm de aici, să abandonăm locurile natale şi să plecăm, să dispărem de aici pentru a avea o viaţă cât se poate de liniştită, şi curată, şi sănătoasă".

Protestul faţă de exploatarea gazelor de şist de duminică a fost al treilea de acest fel desfăşurat în această toamnă, în judeţul Timiş.

Reporter: Miodrag Hojda
Operator: Viorel Jiva
Editor web: Călin Țenche

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri