Protest la mina Lonea

Data publicării:
protest lonea

Protestul ortacilor din Valea Jiului a început dimineața, odată cu intrarea în subteran a schimbului 1. Toți cei 120 de ortaci au decis să rămână in una dintre galeriile principale ale minei.

„Au hotărât în unanimitate să se blocheze în subteran, am vorbit cu schimbul doi, și ei zic că se alătură și se bolchează și ei în subteran, teama minerului este falimentul care ne paște”, spune Vasile Păduraru, lider sindicat „Muntele” Lonea.

În jurul prânzului, la exploatarea minieră au ajuns și cei 75 de ortaci din schimbul 2, care au hotarat sa se alature protestului initiat de colegii lor.   Ortacii nu revendică doar condițiile de muncă din subteran ci și lipsa materialelor de care au nevoie pentru exploatarea huilei. Cel mai mult îi sperie posobilitatea ca minele sa se inchida si ei sa isi piarda locurile de munca.

„[Credeți că discuțiile mai pot să schimbe ceva?] Acuma... depinde de Guvern, măcar să ni se spună, ori așa, ori așa, cred că șanse nu mai sunt”, spun minerii. 

„Pentru locurile de muncă și pentru că ne-am săturat să ne tot mintă. Ne mint și iar ne mint, și anul trecut când o fost, or venit, ne-or mințit și or plecat”, povestește un alt ortac.

„[Sunteți pregătiți să vă blocați în subteran împreună cu cei din schimbul 1? Ce vă nemulțumește cel mai mult?] [Pierderea locurilor de muncă, lipsa materialelor?] Asta în primul rând”, este sigur un alt coleg.

„Sperăm să nu intrăm în faliment, vă dați seama că urmează falimentul dacă nu se intervine la nivel politic. Ce putem să facem altceva decât să protestăm? Rămânem în subteran, nu știu, s-ar putea să intrăm și în greva foamei”, admit minerii.

Odată cu ortacii din schimbul , în subteranul minei Lonea a coborât și președintele Sindicatului Muntele. În funcție de discuțiile avute cu acesta, ortacii vor decide dacă rămân în continuare blocați sau revin la suprafață.

„Nu voi merge nicidecum pe ideea de a-i convinge să rămână sau să iasă, până la urmă nu este nevoie acum decât de o decizie guvernamentală, care să spună către ce direcție se îndreaptă complexul energetic, pentru că, dacă oamenii vor afla că mergem către stânga își vor asuma, dacă vor afla că mergem către dreapta, la fel”, a precizat Petre Nica, președintele Sindicatului „Muntele”.

Cei 50 de angajați TESA de la Lonea au întrerupt și ei lucrul, solidari cu minerii din subteran.  Exploatarea minieră Lonea face parte, alături de Livezeni, Lupeni și Vulcan, precum și de termocentralele Paroșeni și Mintia, din Complexul Energetic Hunedoara. Aflat în insolvență, complexul are acum în jur de 6500 de angajați. 

Reporter: Andrada Velciov

Operator: Tiberiu Mariș

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri