Răpirile virtuale, o ameninţare reală

Data publicării:
rapiri virtuale

Un atac cibernetic e aproape imposibil de anticipat. Aşa că marile companii au departamente specializate sau lucrează cu firme ce le recuperează datele.

„O resursă digitală a unui client este sechestrată să îi spunem, adică aveți calculatorul infectat, nu mai aveți acces la datele dumneavoastră și vă este solicitată o recompensă, o plată pentru a vă oferi cheia care deblochează resursele [...] răpirea datelor electronice exact”, explică Dorin Pena, directorul general al unei companii de comunicații și securitate.

Hackerii acţionează după metode bine puse la punct, o recunosc chiar cei care le-au căzut victime şi au rămas fără bazele de date.

„Datele în cazurile, am avut două cazuri, nu mai puteau fi recuperate sub nicio formă [...] efectiv se cere acea recompensă. Era o chestie pe internet, un cont bancar să virez o anumită sumă, care nu... [Nu ați virat-o?] Nu”, adaugă Lucian, inginer la o companie de electricitate.

„Specialiștii spun că marea provocare o reprezintă depistarea unui atac cibernetic pentru că, de cele mai multe ori, în prima fază, hackerii ne accesează datele fără ca măcar să ne dăm seama de acest lucru. Așa că, deși petrecem ore bune în fața ecranului, în medie, abia după o sută de zile ne dăm seama că laptopul sau calculatorul au fost atacate” - Vlad Ungar, reporter Digi24 Timișoara.

De multe ori însă, cei care atacă sistemele informatice nu țin seama de specificul firmei atunci când fură date, iar asta îi sperie pe manageri.

„Efectiv amenințări, gândiți-vă că un oraș întreg poate ajunge în beznăsau poți ajunge la chestiuni de-a dreptul periculoase, să oprești o centrală nucleară. [Să le oprească hackerii vă referiți?]Da, exact. Şi atunci, ca om de IT, trebuie să faci cumva să protejezi toată rețeaua internă a companiei”, precizează Lucian Manolache, manager la o companie de automotive.

În lume sunt blocate 19 miliarde de atacuri cibernetice pe zi, potrivit unei companii de comunicații și securitate, iar până în 2019, industria de hacking se estimează că va crește la o mie de miliarde de dolari.

Reporter: Vlad Ungar

Operatori: Adrian Ionescu, George Ștefăniță 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri