Rechizitele nevoiașilor zac în depozit. Care este explicația

Data publicării:
rechizite

Aproape 1.000 de pachete de rechizite pentru clasa I, 1200 pentru clasele II-IV și alte aproape 900 de seturi pentru clasele V-VIII. Sunt pachete cu caiete, ghiozdane şi penare cu creioane sau carioca. Toate stau în depozitul Inspectoratului Şcolar, pentru că, în multe cazuri, părinţii cu probleme financiare nu întocmesc dosare pentru ca elevii să primească gratuit rechizitele. Pentru că, fie le e ruşine, fie nu obţin adeverinţele necesare de la primării, pentru că, la fel, din cauza lipsei banilor, nu îşi plătesc impozitele.

”Sunt estimările făcute mai mari pentru că cei de la Bucureşti nu ştiu exact numărul celor care vor beneficia de aceste rechizite. Nu îşi fac dosare, unii din cauza faptului că trebuie să meargă la primării pentru adeverinţa, alţii le e ruşine sau au dosare incomplete”, ne-a declarat Elena Ujica, reprezentant ISJ Timiş.

Aflăm că... ”Ruşinea persistă încă la noi”, - Credeţi că le e ruşine? ”Mai mult ca sigur”, - Dar, totuşi, copiii au de suferit. ”Da, asupra copiilor se resfrânge tot. Ar trebui să primească rechizite gratuite, că de aceea şcoala e gratuită”, ”Învăţătorii ar trebui să ia atitudine. Învăţătorii dacă ştiu chestia asta trebuie să meargă la inspectorat, părinţilor nu are de ce să le fie ruşine pentru că asta e situaţia. Şi aşa trebuie luat atitudine”, ”Niciodată nu e prea târziu, măcar le pot folosi în decursul anului următor, că probabil aceeaşi întârziere o să fie”.

Iar directorii şcolilor unde sunt mulţi copii nevoiaşi recunosc că există numeroase pachete de rechizite care se întorc în depozitele Inspectoratului şcolar, pentru că nu reuşesc să le distribuie.

”Mai mult de jumătate dintre elevi primesc rechizite, bineînţeles că trebuie să respecte anumite criterii în ceea ce priveşte prezenţa la cursuri, media la purtare, să nu rămână corigenţi. Rechizitele care rămân de obicei sunt returnate la magazia Inspectoratului Şcolar şi sunt distribuite anul următor”, ne spune Marius Schneider, director al Şcoalii Generale Nr.1 Timişoara.

”Eealitatea fizică o constatăm totdeauna cu prima zi de şcoală şi, de fiecare dată, există o diferenţă în defavoarea acestor rechizite şcolare, dar până la urmă vom reglementa această situaţie. Noi, când vom lansa licitaţia pentru 2014, vom ține cont de rezerva de rechizite pe care o avem şi încercăm să scăpăm de surplus”, afirmă Francisc Halasz, inspector şcolar general ISJ Timiş.

Pentru anul şcolar viitor, Ministerul Educaţiei a aprobat peste 250.000 de lei pentru cumpărarea a aproximativ 13.000 de pachete de rechizite.

reporter: Sorina Covlea
operator: Adrian Hrişcu
editor web: Călin Țenche

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri