Referendum împotriva fracturării hidraulice. Locuitorii din Săcălaz sunt chemaţi, duminică, la vot

Data publicării:
referendum prima

Cei 6.800 de locuitori cu drept de vot din Săcălaz sunt chemaţi duminică la referendum. Întrebarea la care trebuie să răspundă este: ”Sunteţi de acord cu exploatarea resurselor naturale prin metoda fracturării hidraulice, care poate dăuna sănătăţii oamenilor, animalelor sau mediului înconjurător?”.

- Nu mergeţi la vot duminică? ”Ba da”, - Cum veţi vota? ”Nu!”, - De ce? ”Pentru că nu sunt de acord, pentru că o să polueze tot şi am copii mici care o să crească aici”, ”Venim la vot. Da... votăm să nu facă prostii aici pe câmp”, ”Adică cum?! Ne dă gaz în sat?! Nu! Fără! Nu se poate! Murim”.

Organizarea referendumului a fost posibilă după ce Consiliul Local din Săcălaz a adoptat o hotărâre care permite deschiderea urnelor. Totul după ce oamenii din sat s-au speriat că firma care face prospecţiuni la ei pe terenuri caută de fapt gaze de şist şi nu petrol sau gaze naturale aşa cum susţine. Unii proprietari de terenuri s-au trezit chemaţi în faţa instanţei pentru că nu au permis societății să facă prospecţiuni pe suprafeţele lor.

Este şi cazul lui Gheorghe Stan. ”Categoric nu le accept nimic. Deja m-o dat în judecată, m-o dat în instanţă fără să mă întrebe nimic. Nu ştiu ce vor să facă. Să caute, pe viitor ce gânduri au. Cu hârtiile astea, s-ar putea odată să caute, dacă găseşte s-ar putea să aibă acceptul meu şi s-ar putea să le şi exploateze gazele”, spune Gheorghe Stan, proprietar de teren.

Alături de localnici sunt şi activiştii de mediu care se opun folosirii metodei fracturării hidraulice.

”Se foloseşte o presiune enormă prin care se pompează apă şi lichid de fracturare care constă în aproximativ o tonă jumate de chimicale, printre care multe radioactive şi cancerigene. Este imposibil să nu rămână 70% după statistici rămâne din lichidul de fracturare în sol”, ne-a declarat Amandi Budai, preşedintele Asociaţiei Pro Mediu Timiş.

Autorităţile locale din Săcălaz au decis să consulte populaţia pe tema folosirii fracturării hidraulice pentru extragerea resurselor naturale după cazul Pungeşti. Şi bănăţenii se tem că, în lipsa unui cadru legislativ care să reglementeze această metodă, companiile petroliere o vor folosi şi în zona lor.

”S-ar putea ca, după noi, să mai ia iniţiativă mult mai multe comune şi, sub pesiunea locuitorilor României, să fie interzisă acea explorare pe viitor”, a afirmat Ilie Todașcă, primarul comunei Săcălaz.

Comuna Săcălaz aparţine perimetrului 10 de prospectare, dar şi de explorare, dezvoltare şi exploatare, potrivit unei hărţi publicate pe site-ul Agenţiei Naţionale pentru Resurse Minerale. Iar acest perimetru a fost concesionat unei companii australiene, ADX Energy, care activează în domeniul gazelor şi petrolului. Aceasta susţine că nu caută gaze de şist, dar evită să ofere un răspuns în ceea ce priveşte metodele folosite pentru viitoarea procedură de extragere.

Poziția firmei de prospecțiuni: "ADX vrea să exploateze numai resurse convenţionale, fapt stipulat și în contractul de concesiune cu Guvernul României. Noi am explicat de nenumărate ori populaţiei din zonele de interes că avem dovezi clare că în perimetrele de prospectare nu există gaze de şist."

Pentru ca referendumul să aibă şi efect, rezultatul va trebui transformat într-o hotărâre de consiliu local care să interzică folosirea fracturării hidraulice în comună. ”Oportunitatea unei decizii este a consiliului local şi a membrilor consiliului local care ţin cont, şi ar trebui să ţină cont, de punctul de vedere al populaţiei din localitatea pe care o reprezintă”, precizează Eugen Dogariu, prefectul judeţului Timiş.

În comuna Săcălaz vor fi deschise, duminică, 3 secţii de votare şi câte una în fiecare din cele două sate aparţinătoare. Organizarea referendumului costă 30.000 de lei, bani ce vor veni din bugetul local. Pentru a fi validat trebuie să se prezinte la urne 2.040 de persoane, iar din acestea 1.021 de voturi trebuie să fie exprimate împotriva fracturării hidraulice.

Reporter: Caterina Ledrer
Operator: Adrian Ionescu
Editor web: Călin Țenche

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri