Reparații distructive. Zidurile a două case au crăpat din cauza lucrărilor la sistemul de canalizare

Data publicării:
reparatii distructive

Pagubele celor doi proprietari se ridică la aproximativ 100 000 de euro, adică două treimi din costul întregii lucrări. Si atsa nu e tot. La o zi de la asfaltarea străzii, carosabilul a fost spart din nou, din cauza unor scurgeri de gaz.

„Pleacă crăpăturile de la colțurile ușilor, sus, pe lung, pe lat, în toată casa”, povestește unul dintre locatari.

Familia Grădinaru a remarcat că structura de rezistență a casei în care locuiește a fost afectată de modul în care s-au făcut lucrările pentru extinderea rețelei de canalizare de pe strada Martir Sorinel Leia. Santierul a începul în luna februarie și aproape imediat au apărut și problemele. În ultimele 8 luni, nicio cameră nu a rămas cu pereții intacți.

„Sunt probleme foarte mari. Ni s-a lăsat parchetul, pereții au crăpat peste tot. Vă dați seama ce înseamnă să  iei toată casa să începi să zugrăvești să astupi. Plus că riscăm, dacă nu se face subzidirea calumea,  riscăm să se dărâme peretele. Sunt disperată. Abia ne-am aranjam acoperișul curtea, vă dați seama... ia-o de la început”, povestește Csilla Grădinaru, proprietarul casei avariate.

De trei notificări a fost nevoie pentru ca responsabilii lucrării să arunce o privire asupra stricăciunilor făcute, atât la casa familiei Grădinaru, cât și în cea a vecinilor lor. Pagubele se ridică la 51, respectiv 53 000 de euro susțin proprietarii.

„Cei cu care am discutat au spus să vor găsi soluții de remedierea problemelor. Nu știu dacă ne vom înțelege. Este posibil să ajungem în instanță.  Structura acestei case nu este foarte solidă, ar trebui o consolidare foarte serioasă”, adaugă și Sorin Grădinaru – proprietarul casei avariate.

După ce mai mulți specialisti au făcut expertize pentru fiecare parte implicată s-a stabilit o singură concluzie:   zidurile   au crăpat din cauza săpăturilor în asfalt.

„Am cerut constructorului și proiectantului să facă o expertiză. Într-adevăr s-a constata că din cauza lucrărilor. Ei trebuie să înceapă începând de mâine, să remedieze. Astăzi au primit ordin de remediere a acestor probeleme. Într-adevăr, lucrurile trebuie rezolvate foarte repede, pentru că vine iarna”, explică Ilie Vlaicu – directorul general al Aquatim SA.

„ Eu nu pot să spun nimic de ce a apărut, pentru că este în discuții încă, nu putem spune ce s-a întâmplat exact. Se încearcă să se găsească o soluție,  să nu se facă fisuri mai mari,  dar nu s-a ajuns la o înțelegere finală, adică nu se știe exact care a fost cauza”, a spus, prin telefon, Carlos Forta, reprezentantul firmei de construcții.

Și asta nu este tot. După ce a fost turnat asfaltul, a mai apărut o problemă.

„Când au trecut cu săpăturile, cei care au făcut canalizările, au rupt gazul , au rupt acolo țeava. Aștia au venit și au spart, dar aseară au terminat. Eu i-am spus inginerului ăla: <<Fiți foarte atenți că acum miroase a gaz>>", povestește un alt locuitor. 

În urma unei sesizări a locatarilor, o echipă de intervenție a venit să remedieze problema, adică să spargă asfaltul proaspăt turnat.

„[A fost într-adevăr țeava spartă?] Da, da. Țeava de gaz".

O zi a stat strada asfaltată, asta deși lucrarea ar fi trebuit finalizată la sfârșitul lunii aprilie

„[Cine a dat voie să se toarne asfalt dacă se știa că e ceva în neregulă?] Nu se știa, că dacă se știa nu se turna".

„Nu e normal nimic, dar ce să facem"

„Iunie, iulie și august nu s-a lucrat nimic. Au stat uneltele aici și nu s-a lucrat. Absolut nimic".

Pentru tergiversarea lucrărilor firma de construcții ar putea fi penalizată. 700 000 de lei costă lucrarea doar pe strada Martir Sorinel Leia, fiind inclusă într-un proiect european în valoare de aproximatv 120 milioane de euro. Bani au fost folosiți pentru  extinderea reţelei de canalizare în județul Timiș cu aproximativ 200 km, extinderea reţelei de apă cu aproximativ 100 km,  dar și pentru construcţia a 7 staţii noi de epurare a apei uzate și  a trei staţii noi de tratare a apei potabile.

Reporter: Raluca Popa

Operatori: Adrian Ionescu și Andrei Marina

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri