Resturile băii turcești din Piața Libertății din Timișoara, îngropate sub pavaj

Data publicării:
baia turceasca

”Se va păstra cărămida care este oricum folosită în piață pentru a marca zidurile, ceea ce este aici cu culoare mai înschisă, în rest va fi un suport care va fi din piatră naturală gri”. Ceea ce arheologii au descoperit sub Piața Libertății din Timișoara va putea fi văzut în viitor doar în fotografii. Comisia Națională de Monumente Istorice din cadrul Ministerului Culturii a decis ca baia turcească, veche de mai bine de 400 de ani, să fie acoperită cu pavaj de diferite culori și să fie marcată prin forme geometrice care să reflecte ce este dedesubt.

”Așa se prezintă totuși ceva din istoria Timișoarei, ceva care ne reprezintă, să nu uităm trecutul”, - Deci totuși ar fi trebuit să fie pus în valoare într-un fel? ”Da, eventual acoperit cu sticlă, cum am văzut în alte țări”,
”Dacă au descoperit așa ceva ar fi trebuit făcut un mic muzeu aici, o chestie, puțin valorificată”,
”Prin asta se dă valoare orașului”, spun timișorenii.

Pentru valorificarea monumentului, arheologii luau în calcul mai multe variante, printre care acoperirea vestigiului cu o sticlă, ca să fie vizibil, sau chiar ca monumentul să rămână descoperit, pentru a putea fi admirat de turiști.

”Dintre toate planurile, proiectele care s-au propus, aceasta este cea mai proastă, cea mai ieftină, rapidă. În primul rând, soluția mai bună era de a integra într-un fel aceste ruine turcești într-un circuit care ține de orașul medieval, într-un circuit turistic”, afirmă Călin Timoc, arheolog.

”Noi am insistat pentru păstrarea la suprafață a acestor vestigii arheologice. Sigur că există argumente și pentru acoperire. Evident, acoperite, aceste resturi de băi turcești se vor păstra pentru viitor mai bine”, ne-a declarat Sorin Vlad Predescu, directorul Direcției Județene pentru Cultură și Patrimoniu Național.

Părerea autorităților locale este cu totul alta. ”Ar fi fost foarte greu să se conserve tot ce s-a găsit dacă ar fi rămas zona descoperită. Pe de altă parte, nu era nimic spectaculos, ar fi fost pur și simplu ruptă o bucată foarte mare din Piața Libertății, bucată care nu ar fi putut fi folosită în niciun scop”, susține Nicolae Robu, primarul Timișoarei.

Zidurile vizibile în Piața Libertății reprezintă partea din spate a fostei băi otomane, folosită în trecut, în strânsă legătură cu moscheia, în cadrul unui ritualul religios, pentru curățare trupească și sufletească. Timișoara a stat 164 de ani sub administrație otomană.

”Odată ieșită la suprafață, baia turcească, cunoscută drept Marele Hammam, a devenit un punct de atracție chiar și pentru jurnaliștii străini. Spre exemplu, un fotoreporter al BBC a comparat o plimbare prin Piața Libertății din Timișoara cu o călătorie în timp”, spune Raluca Popa, reporter Digi24 Timișoara.

Vestigiul otoman din Timișoara, în presa străină

„Nu am bănuit că una dintre pieţele mele favorite din România ascundea un secret sub înfăţişarea sa modernă, europeană. Este nemaipomenit să observi cum un oraş pe care ai ajuns să-l cunoşti îşi dezvăluie o nouă înfăţişare şi îţi oferă noi locuri de explorat. M-am simţit ca şi cum aş fi călătorit în timp", a scris un jurnalist BBC, venit în oraşul de pe Bega, în septembie 2014.

Băi similare cu cele descoperite în capitala Banatului se mai găsesc în Grecia, la Salonic, și în Ungaria, la Budapesta. Băile din Timișoara sunt unice și foarte bine păstrate, susțin arheologii.

Reporter: Raluca Popa
Operator: Dan Șoșdean
Editor web: Călin Țenche

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri