Revoluție științifică. Complexul de laboratoare de la USAMVB este unic în Europa de Est

Data publicării:
revolutie prima

Până acum, erau necesari cinci ani pentru a se stabili cu precizie performanțele pe care le poate atinge o bovină privind producția de lapte și carne. Acum, datorită tehnologiei extrem de performante de la Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară a Banatului, timpul s-a redus la cinci ore. În laboratorul de cercetare din Timișoara, unic în România, specialiștii analizează performanțele animalelor încă din stadiul de embrion.

”Putem estimăm calitatea din punct de vedere productiv a animalului care este crescut. Se poate face o selecție pe bază de calitate. Putem să spunem clar dacă ne interesează să avem un animal productiv putem să selectăm încă de la faza de celulă, de la faza de embrion și astfel să știm sigur că ceea ce se va naște de o calitate bună”, afirmă Ana Maria Boldura, cercetător USAMVB.

Practic, sunt identificate genele care determină calităţile bovinei, ca mai apoi, prin încrucișări genetice, să se creeze prin fertilizare in vitro animale superioare din punct de vedere al productivității.

”Prin tehnica de fertilizare in vitro noi putem să obținem încrucișări de rasă, să folosim material seminal de la o altă rasă cu ovucite de la o altă rasă”, afirmă Simona Marc - Zarcula, cercetător USAMVB.

Recordurile, însă, nu se opresc aici. ”Dacă în mod normal, prin însămânțare artificială sau prin montă naturală, se obține un singur vițel pe an de la o femelă, de la o vacă, prin această tehnică de fecundație in vitro putem obține mai mulți viței, până la 40 - 50 de viței pe an”, afirmă Simona Marc - Zarcula.

”Ca și orice crescător de animale ne dorim să ajungem să avem o vacă a noastră care să fie uniformă, să fie toate la aceeași înălțime”. Cercetările vin ca o mană cerească, spun crescătorii de animale care nu vor mai avea de aștepat ani întregi ca să afle care sunt rasele ce le-ar putea aduce profituri record.

”Este un progres care va ajuta producția, dar este un progres mult mai rapid decât cel clasic. Dacă prin testarea convențională ia un minim de 4-5 ani, prin testarea genomică, taurul când începe să producă și în câteva luni poate fi testat genomic și îl putem folosi la reproducție”, precizează Paul Gheța, reprezentantul unei ferme de animale.

”Echipele noastre de cercetători luptă ca să găsească noi și noi soluții și terapii legate de gene, genetică. Avem cel mai performante laboratoare de cercetare din partea aceasta de lume”, ne-a declarat Ioan Huțu, cercetător USAMVB.

În prezent, în cele 33 de laboratoare ale Universității de Științe Agricole sunt studiate peste 100 de teme de cercetare, care pot revoluționa fermele de animale din România.

Reporter: Corina Sfia
Operator: George Ștefăniță
Editor web: Călin Țenche

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri