Revoluționară la 17 ani. Paraschiva a fost împușcată în 17 decembrie 

Data publicării:
paraschiva

”Ca un adevărat copil. Mi-a fost frică şi să strig când am auzit primele împuşcături, când am văzut primele cadavre”, spune Paraschiva Vințan.

Ea este Paraschiva. Deși au trecut 25 de ani de atunci, amintirea acelui decembrie sângeros este încă vie. Revoluția și focurile de armă au prins-o chiar în Piața Victoriei.”La un moment dat au început să tragă. Noi am fugit. Alergând am văzut o scânteie lângă piciorul meu şi am spus Dumnezeule, mulţumesc că nu m-au împuşcat. Atunci am simţit sângele fierbinte pe picior, cum curgea. Şi atunci am început să strig: Pe mine m-a împuşcat”, și-a amintit Paraschiva Vințan.

Fata a ajuns la Spitalul de Copii. Era prima victimă care ajungea la urgențe, cu o plagă împușcată. Cadrele medicale, speriate de răscoala din exterior, nu au vrut să o trateze. Norocul ei a fost un tânăr doctor care i-a pansat rana. ”Nici măcar nu m-au atins. Au auzit şi dânsele că afară se trage”, afirmă Paraschiva Vințan.

Apoi, tânăra a fost mutată la Spitalul Județean, mai bine dotat. Aici avea să primească îngrijiri medicale, dar și să vadă imagini pe care nu le va uita niciodată: ”Am stat în sala de aşteptare cam 45 de minute, văzând enorm de multe cadavre, lume dezbrăcată, sângele curgea peste tot. Maşinile private şi ambulanţele veneau cu foarte mulţi răniţi, erau aruncaţi pe jos ca şi porcii”.

Nici la Spitalul Județean din Timișoara nu a găsit adăpost și a petrecut noaptea la o prietenă: ”Am avut mare noroc cu asistenta de la Spitalul Judeţean care mi-a spus în seara asta să nu rămân aici. Am aflat că mulţi au fost împuşcaţi în cap, i-au găsit morţi. Deci am făcut bine că nu am rămas în spital”.

Au trecut 25 de ani de atunci. Mult timp, Paraschiva nici nu a putut să treacă prin Piața Victoriei. A decis că acum este momentul să își spună povestea și să traverseze din nou locul unde s-a născut democrația din România: ”Fiecare are nevoie în viaţă de o schimbare şi fiecare are nevoie să creadă că există ceva mai bun”.

Între 16 și 21 decembrie 1989, pe străzile Timișoarei au murit peste 100 de oameni. Alți peste 300 erau răniți. A fost prețul plătit ca românii să se bucure de libertate și democrație.

Reporter: Caterina Ledrer
Operator: Adrian Ionescu
Editor web: Călin Țenche

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri