Risc de inundatii eliminat in Timisoara

Data publicării:
poza inundatii 1

Cel mai mare oraş din vestul ţării este de acum ferit de inundaţii. A fost complet eliminat riscul ca apa din canalul Bega să se reverse şi să inunde Timisoara, aşa cum s-a întâmplat în 1999, 2000 şi 2005. Apele Române Banat au reuşit să finalizeze , un proiect european de peste 4 milioane de euro. Banii au fost folosiţi pentru consolidarea malurilor degradate.  În schimb, mai multe localităţi de pe râul Bârzava, afectate în trecut, sunt în continuare sub amenințarea apelor.

 În ultimii 16 ani râul Bega a inundat de 3 ori toată această zonă, aflată chiar în centrul Timişoarei. Apa a pătruns chiar şi în restaurantul din spatele meu. Acum însă malurile au fost consolidate şi pericolul îndepărtat.

 Astfel, inundatii ca cele din 1999, 2000 sau 2005, nu se vor mai repeta, dau asigurări autoritățile. Consolidarea malurilor canalului Bega a costat 4,3 milioane de euro şi a fost realizată cu ajutorul fondurilor europene. Lucrările au demarat anul trecut şi au cuprins peste 8 kilometri de mal.  

Timișoara a scăpat de amenințarea apelor, însă inundațiile amenință în continuare alte localități din județul Timiș. De exemplu, peste 30 de case din oraşul Gătaia, ridicate pe malul Bârzavei, sunt în pericol din cauza unui dig de beton, care nu  mai fost consolidat de zeci de ani.

 De fiecare dată când râul Bârzava iasă din matcă apa se infiltrează pe sub  digul vechi de peste 30 de ani, iar dacă debitul este mare apa trece chiar peste dig, inundând grădinile oamenilor.

Oamenii se sperie de fiecare dată când ploua mai tare. Anul trecut, când apa le-a intrat din nou în grădini, culturile le-au fost compromise. Pentru că primesc doar promisiuni din partea autorităţilor,  au consolidat singuri porţiuni din dig.

Pentru refacerea digului de beton, lung de 300 de metri, sunt necesari peste 400.000 de lei. Conducerea Direcţiei Apelor Române Banat susţine că va începe lucrările în curând. Și nu doar aici, ci la toate digurile care prezintă pericol.

"Sunt două variante. Ori îl reconsolidăm cu beton, îl supraînălţăm şi îl mărim sau o variantă modernă: batere de palplanşe din PVC.   Acuma terminăm studiile şi după ce ştim exact ce variantă o să alegem o să vă comunicăm", a declarat Ervin Luci, directorul Apelor Române Banat.

În zona de vest există 1.200 de kilometri de diguri. 60 de kilemetri au nevoie urgentă de consolidare şi înălţare, iar angajaţii Lucrările ar putea începe chiar în acest an. Până atunci, oamenii se uite în continuare cu frică spre cer....

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri