Romii din Timiș, fără niciun mediator sanitar. Cum  s-a ajuns la această situație

Data publicării:
mediator

Mândră de cultura romani, această tânără a venit de la Oravița la Timișoara, ca să arate românilor cât de frumoase sunt fetele etniei și cum se transmit tradițiile din generație în generație. ”Aceste costume sunt de la bunicii noștri, noi ținem tradiția țigănească și tradiția aceasta de fustă cu flori și cu bănuți, cum se ține la țigani”, spune Laura Lăcătuș.

Şansa la educație sau sănătate nu o au însă toţi copiii din comunitățile sărace de romi. Mediatorii sanitari sunt cei care ar trebui să rezolve problemele oamenilor. Îi ajută să își cunoască drepturile, îi îndeamnă pe tineri să nu abandoneze școala și îi ajută pe cei bolnavi să beneficieze de servicii medicale. Ei ar trebui să fie angajați în cadrul primăriilor din Timiș și să lucreze direct cu oamenii, însă, din acest an, lucrurile s-au schimbat. În rău.

Speranța de viață la cetățenii români aparținând etniei rome e mult mai scăzută decât la majoritari, cu 6-7 ani. Este foarte important ca la ei să crească speranța de viață”, afirmă Mariana Buceanu, inițiator al programului "Mediatorii Sanitar".

”Nu au documente, nu au asigurări de sănătate și atunci când se îmbolnăvesc nu apelează la un medic așa cum ar trebui, apelează la leacuri tradiționale și aici intervine mediatorul că nu lasă să fie de nerecuperat acea persoană”, precizează Valentin Pepenel, coordonator județean al Partidei Romilor din Timiş

Mediatorii sanitari au dispărut după ce Ministerul Sănătății a decis să nu mai finanțeze programul național. ”S-a luat o decizie destul de nefericită, în sensul că au trecut acești oameni pe organigramele primăriilor, lăsându-se în sarcina primarilor, inclusiv salariile”, ne-a declarat Zoltan Marossy, subprefectul judeţului Timiş.

”Deficiențe avem pe programul pe sănătate. Și întrebarea este dacă Ministerul Sănătății își mai asumă programul? Răspunsul e nu. 40 %dintre copiii romi nu primesc vaccinurile în perioada preșcolară”, afirmă Daniel Vasile, preşedintele Agenţiei Naţionale pentru Romi.

Fără niciun mediator în domeniul sanitar și numai patru mediatori pentru educație, reprezentanții romilor cred că mortalitatea în cadrul etniei va crește în continuare. ”Sunt necesari acești mediatori pentru că ei mergând în comunitatea de romi îi îndeamnă la sănătate și la Inspectoratul Școlar să nu facă abandon școlar”, afirmă Rudolf Stancu, preşedintele comunităţii rome din Timişoara.

În lipsa banilor, soluțiile nu sunt ușor de găsit. Așa se face că, la nivel naţional, din cei aproape 600 de mediatori sanitari, au rămas puțin peste 200, în fiecare an, 100 de mediatori decid să își abandoneze slujba. În Timiș ar fi nevoie de cel puțin 20 de astfel de mediatori.

reporter: Sorina Covlea
operator: Viorel Jiva
editor web: Călin Țenche

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri