Roșii crescute cu forța. În pieţele din Timişoara, tarabele sunt pline de tomate cu formă ţuguiată

Data publicării:
rosii prima

Ioan Jivu foloseşte sămânța moștenită de la bunici pentru producţia sa de roşii. În grădina legumicultorului timişean, tomatele se dezvoltă în trei sau patru luni, dublu ca durată faţă de o cultură stropită cu substanţe chimice.

”Sămânța pe care o folosesc este o sămânță de-a noastră din familie, bunicul era cultivator de roșii și a avut un soi rezistent la transport și cu o creștere destul de mare”, afirmă Ioan Jivu.

Dar chiar dacă aşteaptă mai mult până culege recolta, refuză să folosească stimulenţi. Are mai multe avantaje, spune el. ”Deosebirea ar fi la gust, o dată. A doua oară la compoziția ei, deci roșia pe care o cultiv eu în sistem natural este o roșie care este roșu de la început până în mijloc, deci nu are vene verzi. Și ca și formă, nu este țuguiată”, spune el.

În piaţă, însă, legumicultorii ca Ioan Jivu pot fi număraţi pe degetele de la o mână. Tarabele sunt pline de roşii din import sau româneşti, dar crescute cu substanţe chimice. Iar unii producători nici nu se mai feresc să recunoască acest lucru: - Roșiile sunt de la dumneavoastră din grădină? Și sunt naturale, sau le-ați stropit cu ceva? ”Le-am stropit că dacă nu se ard, ce credeți că mai este ceva natural? Nu mai e nimic natural, degeaba spun alții că nu sunt tratate, tot ce nu e tratat s-a ars”.

Iar pe cei care nu recunosc îi dă de gol forma tomatelor. Specialiştii spun că dacă roşiile au un aspect ţuguiat asta înseamnă că solul în care au crescut a fost fertilizat chimic.

”Practic, în tehnologia de cultură a tomatelor se utilizează unele substanțe bioactive care determină o diviziune celulară accentuată, mai cu seamă la partea periferică a fructului unde detrmină formarea acelor mucronații, concreșteri”, precizează Gheorghe Poșta, prodecan al USAMVB ”Regele Mihai I al României” din Timișoara.

O ştiu şi unii cumpărători. Dar cei mai mulţi se încred în comercianţi: ”Domnul a zis că sunt de la dânsul de acasă și a zis că sunt naturale, așa că ce să mai întreb mai mult. A zis, doamnă, sunt de-ale noastre românești”, ”Roșiile le cunosc, că am trăit și eu la țară. Acelea deformate, ce au un aspect de inima boului, cum le spuneam noi la țară, nu sunt autentice”.

Medicii atrag atenţia că roșiile crescute cu stimulenți chimici sau pesticide pot afecta sănătatea celui care le consumă. Dr. Gabriela Negrișanu, nutriționist, ne-a declarat: ”Acele roșii care au o proeminență, asta dovedește că acele roșii nu sunt crescute în mod natural. Impactul asupra sănătății, pe termen lung, este negativ, poate duce la apariția modificărilor în organism, chiar până la apariția cancerului”.

Printre cumpărători, însă, preţul face diferenţa. Pentru un kilogram de roşii de grădină producătorii cer 5 sau chiar 6 lei, în vreme ce tomatele din import sau crescute cu substanţe chimice se vând cu doar trei lei pe kilogram.

reporter: Corina Sfia
operator: Mihai Pop
editor web: Călin Țenche

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri