S-a ridicat cortina la fabrica de decoruri

Data publicării:
decoruri

”Aici vedem o parte din decorul de la spectacolul ”Insula” care s-a întors pe linia de producție pentru o mică reparație, în cazul nostru, la clopot. Pare foarte masiv și foarte mare, în realitate el cântărește vreo 30 de kg. Pot să îl și ridic”, afirmă inginerul Horaţiu Nica.

Printre fabricile de pe o platformă industrială de la marginea Timișoarei și-a făcut loc și o fabrică care produce decoruri pentru teatru. În două săptămâni, cei care lucrează acolo pun cap la cap decorul unui spectacol.

Nouă oameni lucrează la fabrica decoruri. Ovidiu Moldovan e unul dintre ei. În 15 ani, de când munceşte în domeniu, i-au trecut prin mâini zeci de obiecte de decor. Urmează întotdeauna indicațiile primite de la scenograf. ”Încep mecanicii cu structura de metal după care venim noi, tâmplarii. Aici sunt niște module care sunt făcute din structură metalică după care vin placate cu diferite materiale”, afirmă Ovidiu Moldovan.

Prețul unui decor poate ajunge la zeci de mii de euro. Cele produse la Timișoara sunt însă de patru ori mai ieftine decât decorurile realizate de firmele private. Asta i-a făcut pe managerii Teatrului Național să înființeze prima fabrică de stat. Vor să atragă acum și alte teatre din țară.

”Dacă teatrele vor să lucreze cu noi, îi așteptăm cu bucurie. Cei care știu că lucrează pentru teatru vor alege materiale pentru teatru, execuția este specială pentru un spectacol de teatru, pentru că ele trebuie să pară într-un anume fel”, ne-a declarat Ada Hausvater, directorul Teatrului Naţional Timişoara.

Mașini colorate, ziduri și porți. Un ceas, o pădure și oameni din metal și pânză. Tot ce poate fi văzut pe scenă în timpul unui spectacol e realizat în fabrica de la Timişoara. Iar între reprezentaţii, decorurile sunt păstrate în condiții speciale.

”Avem un sistem electronic de control al temperaturii și nu lăsăm să coboare sub zece grade temperatura iarna aici”, precizează Horațiu Nica.

În fabrica de decoruri ce se întinde pe o suprafață de 8.000 de metri pătrați s-a investit peste un milion de euro.

reporter: Vlad Ungar
operator: Adrian Hrișcu
editor web: Călin Țenche

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri