Salon renovat, prin muncă voluntară. Tatăl unei mici paciente a iniţiat demersul

Data publicării:
salon prima

Mihai Oară a stat internat în spital cu fetiţa sa, în luna august a acestui an. În salon, condiţiile lăsau de dorit. Pereţii erau degradaţi, mobilierul era ruginit, iar uşile erau învechite. Camera nu mai fusese renovată de mai bine de 15 ani. ”Probleme grave pe noi le-am întâlnit în salon au fost că pereţii au fost destul de vechi şi când am început să curăţăm au început să cadă sau să se arate nişte probleme dedesubt. N-au fost renovate de ceva perioadă şi acolo puteam noi să venim să îmbunătăţim”, spune Mihai Oară.

În doar câteva zile, Mihai şi-a mobilizat prietenii, a strâns aproape 500 de euro pentru materiale şi s-a apucat de lucru. Pereţii au fost tencuiţi şi vopsiţi în culori vii, iar mobilierul a fost schimbat: ”Nu se închidea uşa, şi am încercat să renovăm şi să recondiţionăm şi să fie OK, iar în baie nu era nici un loc unde să-ţi pui săpun sau gel de duş”.

În demersul lor, voluntarii au fost ajutaţi şi de o asociaţie, care are acum un nou plan de bătaie. ”Planul nostru a fost ca, în fiecare lună, să reuşim să renovăm câte un salon, astfel încât la anul, pe vremea asta, să povestim de toate saloanele de pediatrie renovate”, spune Ioana Vârtosu, preşedintele Asociaţiei Şcoala Mamei Junior.

La Spitalul de Boli Infecţioase, în ultimii 25 de ani, s-au găsit bani doar pentru mici reparaţii. ”Cred că ar trebui...Cum ar trebui să arate? Să fie zugrăvit, dacă e un salon de copii să fie desenat, pictat şi să fie curăţenie”, ”Dacă se poate, tot acolo sus, la bani (să se facă demersuri - nr.), atunci ar fi foarte bine, acum am văzut că se fac afară geamurile. După aia ar fi bine să se pună o gresie”, ”Era jale, erau toate rupte, toate...nu mai stătea nici pătura, uitaţi...cum o trăgeai, fugea pe parte cealaltă”, spun pacienții.

Reprezentanţii spitalului recunosc faptul că saloanele sunt departe de standardele europene şi apreciază efortul voluntarilor. ”Celor care intră aici în spital, să nu mai intre cu groază. Şi-aşa Clinica de Boli Infecţioase era văzută ca un fel de paria. În care, dacă intră, se pot îmbolnăvi de tot felul de boli, ceea ce nu este adevărat. În momentul în care nici condiţiile hoteliere nu erau bune, se accentua această percepţie”, afirmă Virgil Musta, purtătorul de cuvânt al Spitalului de Boli Infecţioase Victor-Babeş, Timişoara.

Primăria Timişoara a alocat la începutul acestui an 900.000 de lei pentru reabilitarea acoperişului spitalului, pentru refacerea instalaţiilor de încălzire şi a reţelei de canalizare. Banii nu ajung însă şi pentru renovarea completă a saloanelor.

Reporter: Maria Rohnean
Operator: George Ştefăniţă
Editor web: Călin Țenche

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri