Salvatori puşi pe drumuri de o alarmă falsă. Un bărbat a anunţat la 112 că prietenul lui a fost muşcat de un urs

Data publicării:
cautare

Bărbatul a sunat la numărul unic pentru apeluri de urgență duminică, în jurul prânzului. A apucat să spună doar că un tânăr muşcat de urs are nevoie de ajutor, după care legătura s-a întrerupt. Operatorii au crezut că telefonul a rămas fără semnal şi au alertat imediat autorităţile. După ore întregi în care au răscolit zona montană dintre judeţele Alba şi Hunedoara, salvatorii şi-au dat seama că au avut de-a face cu o alarmă falsă.

”Triangulaţia care ne poate ajuta începea din zona Geaogiu şi triunghiul mergea către zona Munţilor Şurianu, cam aceasta este suprafaţa, o suprafaţă foarte mare, nu poţi să localizezi într-o suprafaţă aşa de mare dacă nu ai un indiciu, iar indiciul a fost Vârful Steaua”, se discuta în timpul operațiunii de căutare.

Apelul la 112 indica drept zonă de căutare Vârful Steaua din Munţii Şureanu. Spre zona respectivă, întinsă pe sute de hectare, au plecat cu maşini de teren echipe din Hunedoara şi Alba, una pe Valea Grădiştei, iar alta pe Valea Cugirului. Salvatorii au apelat şi la un elicopter SMURD, venit de la Tg. Mureş, al cărui consum pe ora de zbor este de 200 de litri de combustibil.

”A însemnat un consum de resurse umane, materiale. În accidente de acest gen, cu muşcături de urs, hemoragia este abundentă, şi timpul de reacţie trebuie să fie foarte scurt, şi atunci bineînţeles că şi-au luat toate măsurile de precauţie şi au trimis elicopterul”, spunea Ovidiu Bodean, șeful Salvamont Hunedoara.

”Efectivele de căutare-salvare s-au deplasat în zona respectivă, nu au reuşit să identifice persoana rănită, au efectuat acţiuni de căutare într-un areal considerabil, în jurul zonei indicate, dar nu a fost identificată nicio persoană”, explică Lucian Stoichiţoiu, purtător cuvânt al IJJ Hunedoara.

Legea prevede amenzi între 500 și 1.000 de lei atât pentru cei care alertează în mod nejustificat forțele de intervenție, inventând false situații de urgență, cât și pentru cei care se distrează pe seama operatorilor de la 112, sunând repetat la acest număr și aducându-le injurii.

Sancțiuni legate de numărul de urgență 112

Constituie contravenții următoarele fapte și se sancționează după cum urmează:
a) apelarea abuzivă a numărului unic pentru apeluri de urgență 112, cu amenda de la 500 lei la 1.000 lei;
b) alertarea falsă a agențiilor specializate de intervenție, cu amenda de la 500 lei la 1.000 lei;

Sursa: OUG 34/2008 privind organizarea și funcționarea Sistemului național unic pentru apeluri de urgență

Poliția a primit o sesizare oficială de la ISU privind cele întâmplate și va începe cercetări pentru a-l depista pe autorului apelului fals.

Vânător atacat de urs, într-o pădure dintre Predeal și Azuga 

Reporter: Andrada Velciov
Operator: Tiberiu Mariş
Editor web: Călin Țenche

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri