Şanse ratate pentru tineri 

Data publicării:
case terenuri tineri

LaTimișoara nu s-a terminat inventarierea proprietăţilor deţinute de primărie, deşi există o lege din 2013 care impune autorităţilor locale să facă exact lucrul acesta. În Capitala Banatiului nimenu nu știe ce terenuri sunt disponibile, iar în aceste condiții  programul social pentru tineri e oprit. 

Legea 15 din 2003 prevede dreptul tinerilor de până la 35 de ani de a beneficia de suprafeţe de teren în oraşe, comune sa sate pentru a-şi construi o primă casă. Beneficiarii nu trebuie să deţină alte proprietăţi, iar terenurile pe care le primesc diferă ca mărime în funcţie de locaţie. În mediul rural suprafeţele sunt mai mari, la oraș, mai mici.

„Potrivit legii, în Timişoara, tinerii pot beneficia de suprtafeşe de teren cuprinse între 150 şi 300 de metri pătraţi. O condiţie esenţială este să înceapă construirea locuinţelor în maximum un an de la atribuirea terenului. În caz contrar, rămân fără el” - Caterina Ledrer, reporter Digi24 Timișoara.

În ultimii șapte ani, la Timișoara nu s-au mai construit locuințe pentru tineri, astfel că acest sprijin de stat este foarte important.

„E foarte bună. [De ce? E greu acum ăpentru tineri?] Pentru mine personal nu, dar pentru alţii da. Mai ales că vin mulţi din alte părţi”, spune un timișorean.

„E ok că primeşti pământ, dar oricum bani ca să construieşti o casă îţi trebuie foarte mulţi”, adaugă un alt tânăr.

„Foarte greu. Mai ales că sunt mulţi tineri care nu au şcoală şi le e foarte greu”, completează un alt timișorean.

În Timişoara drepturile oferite tinerilor de până la 35 de ani de legea 15 nu pot fi respectate. Primăria Timişoara nu a finalizat procesul de inventariere a terenurilor disponibile. Asta deşi acest lucru trebuia realizat până la finalul anului trecut.

„Eu am cerut inventarierea tuturor terenurilor pe care am putea să le dăm tinerilor ca să îşi construiască o casă, pe banii lor sau pe credite bancare. Terenurile ar urma să le dăm gratuit. Este în pregătiure lucru acesta. Momentan nu este gata inventarul, dar imediat ce va fi gata vom anunţa”, explică Nicoale Robu, primarul Timişoarei.

Potivit informațiilor de pe site-ul Primăriei Timișoara, unde există o secţiune dedicată tocmai aplicării legii 15/2003, ultimele cereri de la tineri au fost acceptate în 2010. 1000 de astfel de solicitari au fost preluate atunci, s-au preluat peste 1.000 de tineri şi s-au identificat terenuri de 520 mp. Adică, pentru ridicarea a două case.

Reporter: Caterina Ledrer

Operator: Dan Șoșdean

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri