Şantierele, disconfort pentru deveni. Oamenii se plâng că muncitorii sparg ţevile de apă şi distrug zonele verzi

Data publicării:
santier

Oamenii care locuiesc în zonele în care se sunt deschise şantiere spun că nu doar praful sau mizeria îi deranjează. Ei se plâng cel mai mult de distrugerea zonelor verzi şi de faptul că utilajele muncitorilor sparg frecvent ţevile de apă.

”Uitaţi, dar de ce n-or tras molozul ăla de acolo, noi să ne apucăm acum, oameni bătrâni, bolnavi şi pensionari, să ne facem noi curăţenie?”, spune o doamnă, în grădina din faţa blocului.

”Copacii îi taie, de acolo din capăt or tăiat, şi uitaţi, doi s-au uscat, şi până când, domnule, în loc să punem copaci, noi îi tăiem”,
”Da, le strică”, - Şi n-ar fi nevoie de mai mult spaţiu verde în oraş? ”Ba da. Cu siguranţă”, afirmă localnicii.

”I-am spus să nu sape cu caterpilarul, că sunt probleme, că va sparge ţevile. Dânsul a fost foarte obraznic şi a săpat în continuare. Drept dovadă, s-a spart ţeava. A rupt ţeava”, sună o altă opinie.

Potrivit normelor europene, fiecărui cetăţean ar trebui să îi revină 26 de metri pătraţi de spaţiu verde. În Deva, media este de 7 metri pătrați de locuitor.

”Am făcut numeroase demersuri la Primăria Deva pentru a nu diminua suprafaţa de zonă verde, dacă nu va înţelege să respecte această prevedere legală, atunci probabil va suporta sancţiunile prevăzute de legislaţie”, declară Georgeta Barabaş, director al Agenţiei de Protecţie a Mediului Hunedoara.

Lucrările la cele șase şantiere deschise în Deva sunt realizate cu fonduri europene în valoare de 6,7 milioane de euro şi trebuie finalizate până în luna decembrie.

”Nu se poate face o investiţie fără un minim de disconfort. Până la sfârşitul anului, garantat, vom semna recepţiile finale, iar aceste zone vor arăta impecabil, cu mai multe locuri de parcare şi cu mai multă zonă verde”, susține Petru Mărginean, primarul Devei.

Nici zona de centură a oraşului nu a scăpat de lucrări. Cel mai nou şantier a fost deschis de asemenea pe un perimetru în care, până acum, era iarbă.

”Lucrările la acest şantier trebuie finalizate în mai puţin de 2 luni. Skatepark-ul se va întinde pe 825 de metri pătraţi. Pentru această investiţie, primăria a alocat 300.000 de lei, bani de la bugetul local”, precizează Andrada Velciov, reporter Digi24 Timișoara.

La închiderea şantierelor, amenzile pe care specialiştii de mediu le-ar putea aplica Primăriei Deva variază între 10 şi 20 de mii de lei pentru fiecare metru de verdeaţă care a dispărut.

Reporter: Andrada Velciov
Operator: Tiberiu Mariş
Editor web: Călin Țenche

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri