Sărbătoarea Micii Uniri  

Data publicării:
mica unire

Defilarea detașamentului de onoare format din reprezentanți ai instituțiilor militare din regiune a avut loc după depunerea de coroane la monumentul lui Alexandru Ioan Cuza.

„În 24 ianuarie s-a făcut Unirea Principatelor. Că țara noastră înainte de a veni Alexandru Ioan Cuza a fost o țară foarte săracă.  În 24 ianuarie s-au gândit și muntenii și olteni... măi, hai să facem o unire, hai să îl punem tot pe Alexandru Ioan Cuza”, povestește Ioan Onofrei, veteran de război.

Evenimentul s-a încheiat după ce oficialitățiile și participanții au incins Hora Unirii.

„Avem datoria, cu toții, să aducem omagiul nostru tuturor celor care atunci au putut să facă asemenea faptă istorică. Să unifice două principate în năzuința spre unitate a poporului român, năzuință de multe veacuri”, spune și Nicolae Robu, primarul Timișoarei.

În gara modernă din Arad ziua Unirii Principatelor a fost marcată printr-un spectacol pregătit de copii care fac parte din ansamblurile de dansuri populare de la Palatul Copiilor din oraş.  

Să aducă aminte poporului român că suntem români şi nu suntem altă naţionalitate şi este bine că se mai aduce aminte din când în când”, spune un arădean.

„Distracţie pentru călători, e ceva frumos, stă omul cu mai mare plăcere în gări când vede aşa ceva...”, este de părere un alt participant la eveniment.

„Eu le consider foarte binevenite! Pentru că aşa, chiar şi locuitorii altor popoare pot să vadă că în România se ţine Ziua Unirii”, adaugă un arădean.

24 ianuarie a rămas în istoria românilor ca data la care s-a înfăptuit Unirea Principatelor Române, în anul 1859, la foarte scurt timp după numirea lui Alexandru Ioan Cuza ca domn al Moldovei și Țării Românești.

Reporteri: Angela Novăcescu și Dan Codre

Operatori: Dan Șoșdean și Cristian Kovacs

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri