Sate sub ape, în județul Hunedoara

Data publicării:
inundatii hd-1

Nici nu s-a luminat bine de zi, că oamenii din mai multe localități din nordul județului s-au trezit cu apă în curți. A plouat torențial încă de la ora 3 dimineața, iar aluviunile aduse de pe dealurile din apropiere au înfundat canalizările și șanturile de scurgere.

„Aici îi în pivniță, numai dacă vin pompierii să îmi tragă apa, n-am mai reușit nimic să scot”, spune un localnic.

„Plouă de azi-noapte... da, da, de la ora 3 noaptea. [Și s-a oprit vreun pic? Cum vi se pare apa? A mai scăzut, sau tot crește?] Tot mai mare, tot mai mare îi”, povestește un alt localnic. 

Cele mai mari probleme au fost în comunele Criscior și Bucureșcii Bradului. Porțiuni întregi de drum au fost acoperite de apă, iar circulația s-a desfășurat cu dificultate.

„Pare că nivelul apei a crescut foarte mult. În realiate aici este doar teren agricol, iar ploile torențiale din ultimele ore au transformat zona într-un adevărat râu” - Andrada Velciov, reporter Digi24 Timișoara. 

Aproape 3.000 de saci au fost umpluți cu nisip și duși în zonele în care apa amenința să inunde casele oamenilor.

„[Pentru ce pregătiți sacii?] Pentru îndiguire la Valea Arsă. [Protejați casele?] Dada. [A crescut Crișul mult?] Da, da”, spune un localnic.

„N-am avut suficienți saci, pe zidul ăsta până acolo unde am eu porțiunea n-am avut de unde pune saci am vrut să pun niște scânduri, dar le duce apa”, adaugă un alt sătean. 

Peste 50 de pompieri, jandarmi și militari  au sărit în ajutorul localnicilor. Probleme au fost de asemenea și pe un drum județean din apropierea Devei, inundat de torenți.  

„În calea acestui torent se afla un autobuz cu 28 de călători. Nivelul apei a ajuns undeva la peste jumătate de metru, pompierii de la Deva au acționat rapid, în sensul în care toți călătorii au fost mutați în siguranță într-un camion”, a precizat Anemona Doda, purtător de cuvânt al ISU Hunedoara.

Județul Hunedoara rămâne sub incindența unei avertizări hidrologice de cod portocaliu până miercuri după-amiază. 

Reporter: Andrada Velciov

Operator: Tiberiu Mariș

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri