Săteni terorizați de miros. Un fermier a depozitat 150 de tone de nămol din canalizarea Aradului 

Data publicării:
miros

"În partea dreaptă avem localitatea Munar la aproximativ 600 de metri, iar în partea stângă localitatea Sânpetru German, deranjează foarte mult cu acest miros... insuportabil”. Nămolul a fost transportat de utilajele Companiei de Apă în două zile la sfârşitul săptămânii trecute. Fermierul căruia îi aparţine terenul spune că nu are nici o vină, pentru că furnizorul s-a obligat să facă toate demersurile pentru ca operaţiunea să fie legală.

”Am pus la dispoziţie doar terenul, urmând ca... Compania de apă să facă toate demersurile, cu Agenţia de Mediu sau alte instituţii care au legătură cu acest domeniu”, spune Gheorghe Grada, proprietarul terenului.

Alertat de săteni, primarul din Secusigiu a anunțat mai multe instituții cu atribuții în domeniu, ai căror reprezentanți s-au prezentat astăzi la faţa locului.

”Am sesizat Lunca Mureşului, Garda de Mediu, Direcţia de sănătate publică. Cosider că este necesar să se ia măsuri împotriva acestor lucruri”, ne informează Ilie Chesa, primarul comunei Secusigiu.

Cei mai afectaţi de problemă sunt cei de la Parcul Natural Lunca Mureşului, zonă protejată prin lege, din care face parte şi terenul agricol pe care s-a depozitat nămolul. ”Trebuie să fim informaţi, fiind vorba de o arie protejată, trebuie notificaţi şi consultaţi că se fac astfel de acţiuni, pentru că împreună am putea găsi soluţii şi perioade în care impactul vizual şi olfactiv să fie redus”, ne-a declarat Paul Hac, directorul Parcului Natural Lunca Mureşului.

Localnicii sunt revoltați de această situație:
- Aţi simţit miros de la nămol? ”Da. Normal. Foarte urât!”, - Sunteţi de acord să se depoziteze în comună la dumneavoastră nămolul din Arad? ”Nu!”,
”Nu-i potrivit pentru... e prea aproape de sat!”

Compania de apă se apără şi spune că depozitarea nămolului direct pe sol s-a făcut dintr-o neînţelegere. Oficialii companiei spun că fermierul are o rampă betonată unde s-ar putea depozita nămolul în condiţii sigure pentru mediu şi că acolo trebuia să ajungă şi camioanele care au descărcat în câmp. ”Măsura de urgenţă luată de Compania de Apă este de a recupera acest nămol şi a-l transportat în cursul zilei de mâine pe terenul de stocare indicat iniţial”, precizează Traian Cernică, managerul tehnic al companiei de apă Arad.

Din canalizarea Aradului se adună zilnic între 20 şi 30 de tone de nămol. Mirosul neplăcut venit dinspre paturile de uscare îi deranjează de câţiva ani pe locuitorii din cartierele vecine cu staţia de epurare. Pentru a scăpa de nămol, Compania de Apă a contactat mai mulţi agricultori pentru a-l folosi ca și îngrăşământ. Programul nu a avut succes însă, doar cinci fermieri fiind până acum interesaţi de acest material.

Arad: nămol gratuit, bun ca îngrăşământ natural, însă fără căutare

Reporter: Dan Codre
Operator: Cristian Kovacs
Editor web: Călin Țenche

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri