Școală prețioasă. Dan Giurgiu este unul dintre primii români calificați în lucrul cu diamantele

Data publicării:
diamante

”Penseta are două fante în interior, iar buza diamantului trebuie să intre între fantele astea două. Da, am înțeles. Ca să nu cadă să nu se piardă piatra”. Dan Giurgiu a învățat să lucreze cu pietrele prețioase la Institutul pentru Studierea Diamantelor din Tel Aviv. A devenit, astfel, unul dintre primii români calificați în acest domeniu. Pasiunea a moștenit-o de la bunicul său, bijutier în perioadă interbelică.

Dragoste la prima vedere, de la început de când am văzut primul diamant de mic copil. Diamantele pentru mine sunt totul, o pasiune cred că nici nu aș putea trăi fără ele. E ceva așa ca un drog pentru mine, mă fascinează și tot timpul când am ocazia pun mâna pe o piatră și o cercetez”, spune Dan Giurgiu, gemolog.

Asta îi învață acum Dan Giurgiu și pe cei care îi trec pragul ca să descopere secretele diamantelor. ”În funcție de cum s-a dezvoltat diamantul și cum a ieșit, da? Te uiți și din lateral și din spate”.

Se spune că diamantele sunt cele mai bune prietene ale femeilor. Poate tocmai de aceea, primele care s-au înscris la curs au fost doamnele: ”Am înțeles că o să fie curs și bineînțeles că am fost prima pe listă. Nu înțelegeam de ce sunt atât de scumpe, de ce nu pot să îmi iau un diamant mare, de ce trebuie unul mic”, ”Îmi doresc foarte mult să știu să fac diferența între o piatră naturală, un diamant și un zircon MUSCA și îmi doresc despre diamante să știu cât se poate de multe, ca orice femeie”, ”Sunt pietre care la un moment dat pentru mine au fost intangibile, dar acum am pus mâna pe ele și le simt, altfel le simt ca și cum aș fi citit despre ele.

Ideea timișoreanului de a pune cap la cap un curs de specializare în lucrul cu diamante e noutate chiar și pentru autorități.

”A fost o premieră, pot să vă spun că este primul curs autorizat conform legislației în vigoare din țară și a fost foarte greu deoarece autorizarea presupune mai multe etape printre care și o evaluare”, afirmă Diana Cojoleanca, director executiv al Agenției pentru Plăți și Inspecție Socială Timiș.

Astfel că, de acum, cei care își doresc o diplomă acreditată de Ministerul Muncii și cel al Educației în lucrul cu diamante vor plăti două mii de lei pentru cursul ce se întinde pe patru săptămâni.

Reporter: Vlad Ungar
Operator: M. Pop/ G. Ștefăniță
Editor web: Călin Țenche

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri