Secretul roboților, dezvăluit la Timișoara. Alin Albu-Schaffer este absolvent al Politehnicii

Data publicării:
roboti

La Institutul de Robotică și Mecatronică din Munchen, nicio piuliță și nici un șurub nu sunt asamblate pe un robot fără să primească mai întâi acceptul lui Alin Albu-Schaffer. În cei trei ani de când conduce centrul, românul și echipa lui au conceput zeci de roboți ce le fac oamenilor viața mai ușoară.

”A fost ideea de a construi roboți interactivi care să poată ajuta oamenii atât în muncă, cât și în viața de zi cu zi. Să poți lua robotul de mână, să îi desenezi o traiectorie pe care el să o urmeze”, afirmă Alin Albu-Schaffer, directorul Institutului de Robotică și Mecatronică Munchen.

Absolvent al Politehnicii din Timișoara, inginerul le-a arătat studenților cum roboții creați în centrul performant din Munchen ajută persoanele imobilizate: ”Este implantat în cortexul motor, deci acolo unde se generează mișcările și atunci ea se gândește că vrea să își miște brațul și atunci semnalul este decodificat și transmis robotului”.

Chiar și cel mai mare poducător de roboți din Europa lucrează acum după planurile inginerului român. Iar studenții de la Politehnica din Timișoara au fost numai ochi și urechi în timpul lecției predate de specialistul în roboți:
”M-a impresionat modul cum un român se poate descurca la un nivel european, într-un centru de cercetare aproximativ egal cu cel NASA din America”,
”E un profesor care chiar inspiră”,
”Mi-a atras atenția acel braț robotic care a durat atât de mult timp până l-au făcut”.

”Este o onoare să îi avem înapoi pe băncile școlii și să îi avem interacționând cu actualii studenți pe foștii absolvenți”, spune Iris Mihai, reprezentant al Universității Politehnica Timișoara.

Fiecare robot umanoid creat de inginerul originar din Timișoara valorează peste 200.000 de euro.

Studenții străini au arătat, la Timișoara, ce poți face cu niște roboți 

Reporter: Vlad Ungar
Operator: George Ștefăniță
Editor web: Călin Țenche

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri