Secţia de Chirurgie Vasculară a Spitalului Judeţean din Timișoara: operaţii amânate din lipsa materialelor sanitare

Data publicării:
operatii

Săptămâna a început, pentru pacienţii secţiei de Chirurgie Vasculară, doar cu intervenţii minim-invazive, adică cele care nu necesită fire de sutură, halate sau mănuşi speciale.

”Din cauza lipsei materialelor sanitare necesare intervenţiilor chirurgicale, blocul operator rămâne închis astăzi pentru şapte dintre pacienţii secţiei de Chirurgie Vasculară”, precizează Maria Rohnean, reporter Digi24 Timişoara.

”Vineri, din nefericire, am ajuns la fundul sacului. Prin urmare, noi acum vom reprograma pacienţii, se pare că zilele ce urmează situaţia se va rezolva. Sunt foarte dezamăgit că s-a ajuns în această situaţie, practic nu avea nimeni nevoie de aşa ceva”, spune Mihai Ionac, şeful secţiei de Chirurgie Vasculară, Spitalul Judeţean din Timişoara.

Pacienţii au fost trimişi acasă, chiar dacă au venit din alte localităţi, pregătiţi pentru internare. ”Am venit pentru o operaţie la aortă şi sunt amânat pentru săptămâna viitoare”, - Ce v-a spus domnul profesor? ”Că nu se poate, că nu ştiu ce-i la sala de operaţie”, - Că nu are materiale sanitare? ”Da, că nu are materiale sanitare”, afirmă Victor Coman, pacient.

”Normal nu-l doare, dar va fi periculos dacă, vă daţi seama, tot amânăm, amânăm, iese şi poate să fie destul de gravă situaţia”, adaugă Vasilica Coman, soţia pacientului.

Oamenii au fost nevoiţi să se întoarcă acasă cu tot cu bagaje: ”Maieuri, tricouri, tot ce-i nevoie”, - Şi-acum mergeţi cu ele înapoi? ”Mergem cu ele înapoi, că nu putem să le lăsăm aici. Dar n-ar fi asta, sănătatea e problema...”.

Pentru Secţia de Chirurgie Vasculară au fost achiziţionate prin licitaţie mai multe consumabile necesare intervenţiilor, de o calitate mai bună faţă de cele de pe alte secţii. Procedura a întârziat aprovizionarea cu materiale. ”A avut nevoie de foarte mult personal şi foarte mult timp pentru că trebuie să respecţi procedura de achiziţie. Nu poţi în cadrul unui spital de stat să cumperi ca şi la privat, azi ai nevoie, azi ai cumpărat”, explică Marius Craina, managerul Spitalului Judeţean din Timişoara.

În urmă cu aproape două luni, procurorii DNA au descins la locuinţa, dar şi în biroul lui Mihai Ionac. Acesta a fost acuzat că ar fi trimis pacienţii să cumpere materiale sanitare, dar şi că ar fi realizat anumite intervenţii estetice, în defavoarea pacienţilor bolnavi cronic.

Percheziții la șeful Clinicii Vasculare Timișoara. Mihai Ionac, la Digi24: N-am pretins mită în toată cariera mea 

Reporter: Maria Rohnean
Operator: George Ştefăniţă
Editor web: Călin Țenche

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri