Siguranța zgârie-norilor, testată la Timișoara

Data publicării:
siguranta cutremure


„Observăm cu talpa superioară a grinzii în zona adiacentă rigidizării verticale, a vualat”, explică unul dintre experții UPT.

În laboratorul Centrului de Cercetare pentru Mecanica Materialelor și Siguranța Stucturilor de la Universitatea Politehnica din Timișoara se fac încercări experimentale esențiale pentru viitoarele clădiri construite în Europa. Cercetătorii încearcă să determine gradul de deformare a materialelor metalice în cazul unui cutremur.

„Se încearcă să se stabilească criteriile de performanță pentru proiectarea unei structuri. Cerințele de ductilitate nu pot fi determinate decât pe cale experimentală ca să nu ajungi în situație de colaps”, povestește SINCRON Cosmin Mariș -  doctorand în cadrul departamentului de Construcții Metalice, UPT.

Testele au început în 2013 și fac parte dintr-un amplu priect internațional. Atât în institutia de invatamant superior din Timisoara, cât și în Universitatea din Napoli, Italia, în cea din Liege, Belgia, dar și în Washington, au loc aproape 100 de experimente. Investigațiile vor folosi pentru actualizarea unor norme europene folosite în construcții, pentru zonele cu risc seismic.

„Se vizează ca rezultatele care se obțin aici, mai exact acele formule și criterii de proiectare, să intre în noua versiune a Eurocodului 8, care este norma pentru construcții în zone seismice. Se așteaptă ca în 2019-2020 să fie pe masa proiectanților”, spune și prof. dr. ing. Dan Dubină – coordonatorul proiectului, șef departament Construcții Metalice, UPT.

Cu alte cuvinte, în mai puțin de cinci ani, viitoarele clădiri cu multe etaje, în special zgârie-norii, vor ține cont de criteriile elaborate de timișoreni, împreună cu specialiștii din străinătate. Risc seismic ridicat există în special în țările din Sudul Europei, spun cercetătorii.

„E vorba de clădiri multietajate, care pot fi de birouri, hoteluri, clădiri de locuit”, adaugă prof. dr. ing. Dan Dubină.

„Nu este vorba numai de bani ci de siguranța vieții. Siguranța vieții presupune atât perioada de execuție a clădirii, perioada de viață, dezafectarea și toate implicațiile asupra mediului”, precizează Cosmin Mariș, doctorand în cadrul departamentului de Construcții Metalice, UPT.

La realizarea experimentelor participă și masteranzi de la Facultatea de Construcții.

„Interesant, și chiar aplicăm o grămadă de cunoștințe pe care le-am învățat pe timpul facultății, dar și acum la master. Chiar avem o materie de cercetări experimentale pe care acum o punem în aplicare și vede exact de înseamnă”, admite Bogdan Costea,  masterand.

„Te ajută să vezi și practic ceea ce înveți teoretic”, spune Alexandru Isaingu, masterand. 

Cercetările din acest proiect sunt finanțare cu 2 milioane de euro, bani europene, prin Fondul Comunității Europene pentru Cărbune și Oțel. Si tot cu bani de la Uniune, UPT a reușit achiziționarea unei platforme seismice și a unor actuatori, în valoarea de aproximativ 1 milion 300 mii euro cu ajutorul cărora se realizează experimentele.

Reporter: Raluca Popa

Operator: Mihai Pop

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri