Sistem performant la Tribunalul Arad

Data publicării:
tribunalul arad prima

Sistemul a fost implementat la Arad de trei luni, însă deocamdată este privit cu neîncredere de câtre persoanele fizice care fie n-au auzit de acest el, fie preferă să aibă în mână citaţia sau actul oficial tipărit pe hârtie.

”Ca şi pondere, e mai mare solicitarea din partea persoanelor juridice decât din partea persoanelor fizice. Înclin să cred că e reticenţa de ceva nou”, afirmă Raul Baltă - informatician Tribunalul Arad.

”Pentru a beneficia de acest serviciu, justiţiabilii trebuie să prezinte, la registratura tribunalului, o cerere de comunicare a actelor în format electronic. Pe aceasta este înscrisă o rubrică pentru e-mail şi o rubrică pentru numărul de telefon pe care va fi trimis SMS-ul”, precizează Dan Codre, reporter Digi24 Timișoara.

”Nu am auzit şi nu l-am folosit deocamdată dar este un lucru foarte bun! Aţi avea încredere să primiţi hârtiile aşa? Foarte mare încredere! E ceva... nu-i o treabă foarte grea şi complicată”, afirmă un justiţiabil.

- Aţi folosit până acum serviciul de transmitere a hârtiilor oficiale prin SMS sau e-mail? ”Încă nu”, - Şi cum vi se pare această iniţiativă? ”Ideea mi se pare foarte bună!”, spune un avocat.

Instituţiile care folosesc deja sistemul sunt mulţumite de rezultate. La fel de satisfăcuți s-au declarat şi oficialii tribunalului, care spun că în acest fel se face economie atât de timp cât şi de bani.

”Este un sistem util, acum desigur, o parte din costurile cu consumabilele s-au transferat asupra municipalităţii. Vorbim de hârtiile pe care se printează”, ne-a declarat Corina Drăghici - purtător de cuvânt al Primăriei Arad.

”Prin poştă cam 5 zile durează comunicarea locală, cam 12 zile comunicarea în alte judeţe, iar prin e-mail evident că se scurtează foarte mult timpul de comunicare al actelor de procedură”, a apreciat Diana Dărăban - purtător de cuvânt la Tribunalul Arad.

Tribunalul Arad nu este la prima iniţiativă de a muta o parte din hârtiile instituţiei în mediul digital. Anul trecut, la Arad a fost implementat tot în premieră naţională un sistem ce permite celor implicaţi în procese să consulte pe internet dosarele de judecată. Rezultatul iniţiativei a dus la o scădere semnificativă a volumului de muncă al arhivei instituţiei.

CITEȘTE ȘI: Tribunalul Arad, pe internet. Toate documentele emise de instituție sunt la un click distanță  

Reporter: Dan Codre
Operator: Cristian Kovacs
Editor web: Călin Țenche

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri