Soluții europene pentru producătorii autohtoni

Data publicării:
producator prima

Ionel Chera se chinuie, în fiecare primăvară, să facă faţă importurilor, cu legături de mărar, pătrunjel, dovlecel şi gulii cultivate în Tomnatic, judeţul Timiş: ”E foarte dificil, dar ne descurcăm cum putem”, - Ce înseamnă că vă descurcați cum puteți? ”Chiriile sunt foarte mari. De exemplu, aici e 14 milioane o chirie. Asta ne dezavantajează cel mai mult. Și nu câștigați suficient din producția autohtonă. Cât ca să trăim. Să supraviețuim”.

”Dacă vorbim la ora actuală de legume și fructe, import și producător, ponderea e cam în defavoarea producătorilor și în favoarea comercianților și aici fac referire la piața de gros, unde se aduc legume și fructe în cantități mari. Probabil un 90% mergem pe import și un 10% pe producător”, afirmă Ștefan Victor, directorul Piețe S.A.

Timișorenii caută produse româneşti, însă misiunea lor e tot mai dificilă, de la an la an: ”Prea puține, foarte puține. Ce e, e mai mult de import”, ”Să dispară samsarii piețelor”, ”Consumatorul poate să influențeze ce-i în piață, prin alegerile lui. Ce alege să cumpere. Descurajează pe cei care aduc din import și încurajează pe cei care vând produse autohtone”.

Aşa că producătorii locali trebuie să ducă şi muncă de lămurire, pentru a-i convinge pe clienţi de autenticitatea mărfii. ”Oamenii sunt păcăliți, nu știu care e autohton, care e... nu mai au încredere”, spune un producător de căpșuni. - Păi, și cum le demonstrați dumneavoastră? ” Eu le-am zis "Care vreți, vă duc în câmp la cules". Altfel cum? Sunt care ne cunosc, care gustă. Cine gustă, vede”.

O soluţie salvatoare vine cu ajutorul fondurilor europene. În cel mult doi ani, judeţul Timiş va avea trei centre de colectare, ambalare şi distribuire de fructe şi legume produse în această zonă. ”Se va putea planifica în avans producția și, cu siguranță, atunci lucrurile vor decurge cum ar trebui. Practic, producătorul va avea încrederea că i se va prelua de către noi marfa, astfel încât să fie stocată în celulele frigo și desfăcute, iar noi vom plăti, sper eu, la timp”, ne-a declarat Marian Constantin Vasile, vicepreședintele Consiliului Județean Timiș.

În Parcul Industrial și Tehnologic din Timișoara va fi construită hala centrală. Aici vor fi aduse doar produse autohtone, direct de la agricultori, vor fi ambalate iar, mai apoi, date spre comercializare.

Producţie în 2013, judeţul Timiş
Pepene verde - 165.000 tone
Varză - 89.700 tone
Roşii - 28.980 tone
Ceapă uscată - 21.000 tone
Prune - 15.360 tone
Rădăcinoase - 14.700 tone
(sursă: Direcția pentru Agricultură Județeană Timiș)

Valoarea proiectului prin care se vor ridica şi dota centrele de legume-fructe ajunge la 18 milioane de euro.

reporter: Ioana Sapianu
operator: Viorel Jiva
editor web: Călin Țenche

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri