Șomaj tehnic la Complexul Energetic Hunedoara

Data publicării:
somaj tehnic

Primii 350 de salariați ai Complexului Energetic Hunedoara au intrat de astăzi în șomaj tehnic. Timp de 10 zile, leafa lor se diminuează cu 25 de procente.   Oamenii afectați de această măsură provin din personalul Tesa si de suprafață de la cele 4 exploatări miniere din Valea Jiului și de la termocentralele Mintia și Paroșeni.

„Probabil că sunt măsuri abia de început, vor urma și altele, și cred că fiecare ar vrea să creadă că este o finalitate, deci că la un moment dat are rost acest sacrificiu pe care îl face personalul de suprafață și personalul Tesa”, spune un angajat al complexului.

„O văd ca pe o măsură care nu va produce efectele economice scontate, nu va salva Complexul Energetic Hunedoara din zona asta de faliment în care se mișcă, va crea în schimb tensiuni și generează neînțelegeri între categoriile de angajați”, completează un alt angajat al CEH.

Trimiterea oamenilor în șomaj a fost o măsură luată fără acordul sindicaliștilor, spun liderii acestora. Privit totuși ca o măsură necesară pentru a mai reduce din cheltuielile companiei, șomajul tehnic riscă să se extindă și asupra angajaților direct productivi, cum ar fi minerii sau energeticienii.

„Acest program probabil se va răsfrânge și asupra salariaților muncitori din cadrul sectorului energetic, iar dacă activitatea complexului se va suspenda din cauza neîndeplinirii condițiior de mediu, această măsură ar putea să se aplice și angajaților din sectorul minier”, explică Petre Nica, președintele Sindicatului „Muntele”.

Concediul de așteptare este programat deocamdată doar pentru luna martie. Administrația Complexului nu exclude însă posibilitatea ca perioada șomajului tehnic să se prelungească și lunile viitoare.

„Prin aplicarea acestei măsuri se reușește o economie lunară în jur de 600 de mii de lei. Situația va depinde în funcție de evoluția prețului, sau mai degrabă a venitului obținut din vânzarea energiei electrice, și în funcție de acest lucru se va vedea dacă se impune în continuare aplicarea acestei măsuri”, completează Oana Stoicuța, șeful Biroului de Comunicare din cadrul CEH.

În prezent, costul de producție a megavatului este de 300 de lei, iar costul de vânzare e de 2 ori mai mic. De la începutul anului, complexul energetic este în insolvență, iar adminsitratorul special numit de Ministerul Energiei trebuie să aplice un program de restructururare și reorganizare menit să elimine pierderile și să reducă din cheltuilile companiei. În prezent, la CEH lucrează 6500 de oameni.

Reporter: Andrada Velciov

Operator: Tiberiu Mariș

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri