Spectacol pe cer. Sute de timișoreni au privit eclipsa de Soare de la Observatorul Astronomic

Data publicării:
eclipsa prima-1

”Partea optică pricipală pentru o lunetă este o lentilă. O lentilă ca și cea de la ochelari, o lentilă convergentă care se află în capătul superior al tubului”. Timp de aproape trei ore, Observatorul Astronomic din Timișoara s-a transformat într-un adevărat furnicar de curioși.

Pentru a observa eclipsa de Soare cu ajutorul instrumentelor astronomice, timișorenii au avut o răbdare de fier, și au așteptat la cozile formate la intrarea în cupola Observatorului. Alții, mai ingenioși, și-au adus de acasă diverse obiecte:

- Ce ai adus? O mască de sudură? Și se vede bine prin ea? ”Da, destul de bine. Mi se pare interesant pentru că e prima eclipsă de care am parte. Am auzit una mai demult, dar nu eram născut în 1999”,
”Am văzut că Luna acoperă Soarele și așteptam să se facă întuneric, dar nu s-a făcut”, - Și cum ți s-a părut fenomenul? ”Interesant. Nu am mai văzut pănă acum”,
”E deosebit pentru că nu se întâmplă în fiecare an să se poată vedea de la noi o eclipsă, măcar și parțială”.

Eclipsa de Soare a atras la Observatorul Astronomic și numeroși astronomi amatori. Doru Drăgan, de exmplu, a ales să urmărească spectacolul de pe cer prin metoda proiecției: ”Este cea mai sigură metodă, cea mai lipsită de periculozitate. Se folosește un instrumesnt, o lunetă, nu trebuie să fie mare, lumina de la Soare e suficient de mare”.

În Timișoara, eclipsa a început la ora 10:41 şi s-a încheiat la 13:01, momentul maxim având loc la ora 11:50. Magnitudinea eclipsei a fost de 60,80%.

”Are loc alinierea a trei obiecte cerești. Soare, Luna și Pământ. Cu ocazia eclipsei de Soare, Luna se interpune între Soare și Pământ. Dacă Luna acoperă parțial discul soarelui, spunem că e eclipsă parțială, dacă discul solar este acoperit complet de Lună spunem că e eclipsă totală”, ne-a declarat dr. Laszlo Farkas - cercetător științific la Observatorul Astronomic Timișoara.


 

Eclipsa de Soare s-a văzut de pe aproape tot teritoriul Europei, dar şi în nordul Africii şi în nordul Asiei s-a putut observa cum discul solar a fost acoperit de Lună. Potrivit cercetătorilor, următoarea eclipsă parțială de Soare, ce se va observa din Timișoara, va avea loc pe 2 august 2027. Eclipsele totale sunt chiar mai rare de atât. După fenomenul astronomic din 1999, următorul de acest gen va fi în 2081, spun cercetătorii.

VIDEO. Spectacolul eclipsei de soare. Cel mai bine s-a văzut în România la Sighetu Marmației 

Reporter: Raluca Popa
Operator: Dan Petcu
Editor web: Călin Țenche

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri