Spitalul CF din Simeria: de la datorii, la investiţii de milioane

Data publicării:
icon de la datorii la investitii 051114

Într-un oraş cu doar puţin peste 13 mii de locuitori, Spitalul CFR din Simeria începe, treptat, să devină un centru de excelenţă şi de referinţă pentru pacienţii din vestul ţării. Are trei secţii, dintre care una de chirurgie, 11 cabinete, cu tot atâtea specialităţi, şi 110 angajaţi. Acești medici şi asistente s-au încăpăţânat să rămână în ţară după ce au văzut că spitalul lor se impune pe piaţa serviciilor medicale de calitate. Ei au fost martori ai transformării acestei unități.

Anca Furir, medic primar medicină internă, Spitalul CF Simeria: "Iniţial, am venit într-un spital mic, venisem dintr-un centru universitar, un spital care nu era prea echipat, nici ca personal, nici ca dotări tehnice. Lucrurile, însă, pe parcurs, s-au schimbat".

Când a venit la conducerea unităţii, Liliana Stolnicu s-a lovit de nepăsarea autorităţilor, de un sistem sanitar sărac şi de un Minister al Trasporturilor măcinat de datorii. A decis că obţinerea profitului din vânzarea serviciilor medicale este cea mai bună strategie. A încheiat, astfel, contracte cu cei mai mari angajatori din judeţ, care şi-au trimis salariaţii la analize, iar banii au început să vină.

"La început m-am lovit de o stare de indiferenţă a tuturor actorilor de pe piaţa de sănătate. Apoi, am insistat: nu am loc pe uşă, m-am dus la geam, nu am găsit loc la geam, am revenit la uşă. Până la urmă am găsit calea de comunicare", spune managerul Spitalului CF Simeria, Liliana Stolnicu.

Spitalul arată, acum, european, deşi nu s-au folosit fonduri europene. Nu că nu ar fi existat proiecte. Toate au fost respinse, însă, deoarece spitalul face parte din reţeaua Ministerului Transporturilor. Chiar şi aşa, s-au modernizat două etaje, a fost construit un lift exterior, s-a cumpărat un aparat de radiologie, unul pentru diagnosticul şi tratarea osteoporozei, aparatură modernă pentru laborator şi cele 11 cabinete, iar grupurile sanitare arată ca într-un hotel de patru stele. Prima satisfacţie vine, acum, din mulţumirea pacienţilor.

Iar proiectele de modernizare nu se opresc aici. Urmează achiziţia de noi aparate, ba chiar înfiinţarea unor noi secţii. De cealaltă parte se află mare parte dintre spitalele CFR din ţară. Unul dintre ele este cel din Timişoara, care, în ultimii cinci ani, a pierdut 40% dintre pacienţi din cauza lipsei de investiţii.

"Este absolut obligatoriu să investeşti şi în echipamente medicale şi infrastructură, pentru a crea un confort pacienţilor şi pentru a putea să stabileşti diagnostice corecte fără să fie nevoie să trimiţi pacienţii la alte spitale", declară Iulius Jugănaru, fostul manager al Spitalului CF din Timişoara.

Mai mult, o parte dintre angajaţi şi-au dat demisia după ce le-au fost retrase sporurile de pericol, printr-o decizie a Curţii de Conturi.

Adriana Târnea, medic primar, Spitalul CF Timişoara, declara pentru Digi24 Timişoara, în 12.09.2014: "Probabil că vom fi nevoiţi să ne reorientăm, probabil că laboratorul nu va mai putea funcţiona. Spitalul neavând bani, nu se pot cumpăra reactivi şi, automat, se va autodesfiinţa". 

Ministerul Sănătăţii şi cel al Transporturilor şi-au dat acordul pentru preluarea unităţii de către Spitalul Judeţean din Timişoara. Cu toate acestea, procedurile întârzie, unul dintre motive fiind şi lipsa unui manager. Fosta conducere şi-a dat demisia, astfel că acum unitatea este condusă, temporar, de directorul medical.

Reporter: Maria Rohnean
Operator: Viorel Jiva
Editor Web: Răzvan Bulacu  

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri