Spitalul Judeţean vrea să mărească salariile angajaţilor. Conducerea unităţii sanitare a cerut acceptul Ministerului Sănătăţii

Data publicării:
craina prima

Cele mai mici salarii le au asistenţii medicali. La Maternitatea Bega, de exemplu, există cinci asistente cu studii superioare care au acelaşi salariu cu angajatele cu studii medii. Astfel, venitul lunar nu depăşeşte 1200 de lei. Aceeaşi situaţie o găsim şi la medici, al căror salariu nu a fost mărit după ce au dat un examen de primariat.

”Salariile, care sunt foarte scăzute în domeniul bugetar, obligă personalul medical să găsească un loc de muncă mai bine remunerat. În cazul asistentelor, iarăşi. Sunt multe asistente medicale cu studii superioare şi remuneraţia nu este corespunzătoare pregătirii profesionale”, afirmă Elena Bernad, medic primar la Maternitatea Bega.

Spitalul Judeţean din Timişoara a primit în acest an, de la Casa de Asigurări de Sănătate, 83 de milioane de lei, un buget cu cinci milioane de lei mai mare faţă de anul trecut. Cel puţin 1% din acest buget va merge pentru majorarea salariilor. ”Am cerut o mărire corespunzătoare a salariilor conform gradului de pregătire profesională a fiecărui angajat al Spitalului Judeţean în sensul că, după ce treci la un nivel superior de pregătire, sigur că şi gradul de salarizare este mai mare ceea ce înseamnă că şi retribuţiile financiare către persoana angajată de către spital, este mai mare”, precizează Marius Craina, managerul Spitalului Judeţean din Timişoara.

De cealaltă parte, deşi bugetul pentru achiziționarea materialelor sanitare şi a medicamentelor a crescut, pacienţii Spitalului Judeţean încă se plâng că îşi cumpără singuri medicamentele. Un exemplu este Angela Manga, operată de două ori în cadrul unităţii, ultima dată în urmă cu două luni. - A fost nevoie să cumpăraţi medicamente sau materiale sanitare? ”Absolut tot, absolut tot, pentru că...aşa-i sistemul. I-a dat soţului o listă cu ce să cumpere, altecva nu ştiu să vă spun. Ştiu că au fost destul de scumpe, pentru că aşa e intervenţia”.

Sunt însă şi pacienţi care susţin creşterea salariilor medicilor: ”Mi se pare normal să nu aibă un salariu atât de mic, cât îl au acum”, ”Eu cred că ar fi mai bine, cum ar fi mai bine pentru toţi ceilalţi. Să ne afiliem la standardele Uniunii Europene”, ”Da, că merită. Dacă îşi dă interesul pentru pacient”.

Casa de Asigurări a tras un semnal de alarmă asupra faptului că pacienţii încă sunt nevoiţi să-şi cumpere singuri medicamentele: "Bugetul alocat în acest an spitalelor din judeţ înregistrează o creştere a fondurilor cu aproximativ 15 milioane de lei, faţă de cel alocat iniţial în anul 2013. Considerăm că fondurile spitalelor sunt suficiente pentru ca pacienţii să nu fie obligaţi să-şi cumpere, pe perioada internării, medicamente sau materiale sanitare"

Conducerea unităţii dă însă asigurări că în câteva săptămâni şi această problemă va fi rezolvată, prin alocarea de fonduri de la Casa Județeană de Asigurări de Sănătate, astfel ca pacienţii să nu fie nevoiţi să-şi plătească tratamentul pe perioada internării.

Acest subiect a fost abordat de Marius Craina, managerul Spitalului Județean din Timișoara, invitat în platoul știrilor Digi24 Timișoara 

Reporter: Maria Rohnean
Operator: Mihai Pop, Adrian Ionescu
Editor web: Călin Țenche

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri