Sterilizări gratuite pentru mii de câini. Campanie demarată în Timiș de medici veterinari români și străini

Data publicării:
caini

”Ați auzit de program? Da. Îi luam pe amândoi. El e băiat, numai ea e fetiță. Și băiatul e bun. Da? Sigur”. Bobiță și Ledi, cei doi câini ai Mariei Bunaciu, vor ajunge pe masa de operație. Au trecut mai bine de 10 ani de când femeia îi îngrijește și abia acum a decis să îi sterilizeze.

- De ce nu i-ați sterilizat până acum? ”Păi... nu s-a prea obișnuit și adevărul ăsta este, dar acuma o să fiu mai mult plecată și nu îi pot urmări”, spune Maria Bunaciu, localnică.

De operații se ocupă trei medici veterinari care au venit din Elveția pe banii lor. Alături de ei, s-au implicat și doi specialiști din Timișoara. ”Cred că ceea ce facem noi aici este un mod bun de a rezolva această problemă și cred că sterilizarea este un lucru care trebuie făcut mult mai des”, precizează dr. Piero Godeuzi, medic veterinar în Elveția.

O sterilizare poate costa și 250 de lei, dar nu toți oamenii sunt de acord să își trimită animalele din gospodărie pe masa de operație, chiar dacă au ocazia să o facă gratuit:

”Păi nici nu am cu ce să îl împerechez, că e unul singur acolo în spate, nu e aici în față în curte. Nu deranjează pe nimeni”,
”Evită tot felul de probleme. Și pentru oameni și pentru ei, în special să nu se înmulțească”.

”În total, în jur de 1.700 de câini per total comună, iar în Peciu Nou în jur de 1.000”, - Și sterilizați, nesterilizați? ”Nu sunt sterilizați. Este un procentaj nesemnificativ de 0.5, 1%”, crede dr. Dușan Cirici, medic veterinar în Peciu Nou.

Odată urcate în mașină, patrupedele ajung la sediul unei asociații din Timișoara, acolo unde sunt puse la dispoziție toate ustensilele necesare intervenției chirurgicale. După jumătate de oră, „pacienții" sunt sterilizați și ajung apoi într-o cameră de carantină unde sunt ținuți până își revin din anestezie.

”Riscurile sunt aproape nule. Un câine sterilizat este mult mai docil, în shimb nu își modifică comportamentul, apărarea, paza, el la fel de jucăuș rămâne”, ne-a declarat dr. Gabriel Radbea, medic veterinar.

Campania de sterilizare gratuită a câinilor este organizată de Asociația Casa Câinelui din Timișoara care, până în momentul de față, a strâns din donații materialele necesare sterilizării a 4.000 de câini.

”Vrem ca oamenii să conștientizeze că sterilizând câinii vor reduce din probleme. Nu vor mai fi mușcați copii, sau bătrâni sau mai știu eu cine”, spune Remus Sale, președintele Asociației Casa Câinelui.

Medicii implicați vor ca într-un an de zile să sterilizeze toți câinii din comuna Peciu Nou, apoi intenționează să extindă campania și în alte localități din județul Timiș.

Reporter: Angela Novăcescu
Operator: Mihai Pop
Editor web: Călin Țenche

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri