Studenții vor întinerirea Pieţei Traian. Totul se realizează pe bază de voluntariat, în cadrul Festivalului StudentFest

Data publicării:
piata traian

În urmă cu o lună, tinerii au vorbit cu oamenii cu privire la ce îi lipseşte pieţei pentru a deveni un centru atractiv. Au pus toate ideile pe hârtie, iar în această săptămână s-au apucat de treabă alături de locuitori din zonă. În Piața Traian se construiește o scenă și se montează un punct de informare cu harta pieței. Proiectul este realizat de Asociația ”În Comunitate”, formată din tineri arhitecți.

”Este un proiect al asociației ”În Comunitate”, un proiect asupra Cartierului Fabric din Timișoara. Acest proiect cuprinde patru intervenții. Trei dintre acestea le-am realizat, iar al patrulea este ”Fabricăm Piața Traian”, ceea ce vedeți în spatele meu”, spune Loredana Gaiță, președintele Asociației "În Comunitate".

Oamenii sunt bucuroși că se întâmplă ceva în Piața Traian. Cu toate acestea, intervențiile tinerilor nu pot readuce la starea inițială clădirile de patrimoniu aflate în stare avansată de degradare și nu pot înlătura mizeria și aspectul neplăcut al zonei:
”Piața asta este un mic Ferentari. Dacă doriți să vedeți civilizație veniți în Piața Traian și o să fiți fericiți. Sperăm să promoveze mult mai mult calitatea orașului”,
”Dacă s-ar implica Primăria în reabilitarea clădirilor, în rest...”,
”Să vedem cum va fi când va fi gata. Ce mai renovează... ce mai fac. Poate pe lângă asta se face și o curățenie”.

Tinerii au intervenit și în spatele Bisericii Sârbești unde au construit Parcul Albastru, un spațiu destinat copiilor. Construcția tinerilor trage un semnal de alarmă asupra unui imobil situat în apropiere. Clădirea cu un etaj a devenit un munte de gunoi și reprezintă un adevărat pericol pentu cetățeni deoarece se află la un pas de prăbușire.

„Am realizat un cadru capabil să desfășoare mai multe tipuri de activități. După cum se poate vedea, sunt anumite zonificări. Este un colț în care se pot desfășura activități educative și artistice, este o tablă, în care ne propunem să venim cu săptămânal, în weekend, cu copiii și să desfășurăm activități cu ei”, spune Alexandra Garomfir, coordonator proiect.

Ambele proiecte au avut coordonatori arhitecți veniți din București, dar și din Sofia, capitala Bulgariei. Totul a fost realizat pe bază de voluntariat, în cadrul Festivalului StudentFest, pus la cale de Organizația Studenților de la Universitatea de Vest.

Zonă de siguranţă specială în Piața Traian din Timişoara 

Reporter: Angela Novăcescu
Operator: Adrian Ionescu
Editor web: Călin Țenche

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri